Jan Björklund talade på Dockpiren i ett sommarhett Göteborg.
Han inledde talet med att uppmärksamma kvinnliga pionjärer på arbetsmarknaden, till exempel Vera Sandberg, Sveriges första kvinnliga ingenjör.
– Då handlade kampen om lika rättigheter, i dag handlar den om lika möjligheter, sade Björklund.
Folkpartiledaren presenterade sedan en ny plan för jämställdhet.
Huvuddragen är en tredje obligatorisk pappamånad och fördubblad jämställdhetsbonus.
– Jämställdhetsbonusen har varit för liten och för krånglig, enligt Björklund.
Enligt förslaget blir den 200 kronor per dag och familj från den femte månaden och framåt. Totalt handlar det om 6.000 kronor skattefritt per månad utöver själva föräldraförsäkringen.
– Vår bedömning är att en sådan reform skulle ge en kraftig effekt uppåt när det gäller jämställt uttag av föräldraledigheten. Ett viktigt syfte är att öka unga kvinnors möjligheter när de kommer ut på en tuff arbetsmarknad, sade Jan Björklund.
Löneskillnader
Jan Björklund fortsatte med sin hjärtefråga. Han upprepade sitt mantra om att utbildning måste löna sig.
Att kvinnor och män ska ha samma möjligheter till jobb och lön är inte samma sak som att alla ska tjäna lika, sade folkpartiledaren.
– Det är en socialistisk tanke. Tänk att det är så kontroversiellt i Sverige att säga att det faktiskt är okej att människor tjänar olika.
– Löneskillnader är viktiga.
Björklund ansåg att löneskillnader måste finnas för att människor ska våga satsa på utbildning. Det gäller även i kvinnodominerade yrken, sade Björklund.
– En specialistsjuksköterska ska tjäna mer än en vanlig sjuksköterska.
”Kvinnofälla”
Björklund gav också Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ en känga.
Han hävdade att grunden till frihetsrevolutionen för Sveriges kvinnor är ekonomisk tillväxt och menade att ”vänsterblockets” löften om välfärdssatsningar åt ”allt och alla” bromsar tillväxten.
– Vänsterblockets ekonomiska politik är en enda stor kvinnofälla, sade han.
Palestinsk stat
Björklund betade av område efter område i politiken. I en utblick sade Björklund att en palestinsk stat måste få finnas vid sidan av Israel samtidigt som hatbrotten mot judar i Europa är oacceptabla. Han kritiserade Rysslands maktambitioner och förkunnade att Ukraina är en del av Europa.
Jan Björklund berörde även arbetsrätten som han ansåg måste moderniseras. Trygghet går att kombinera med flexibilitet, ansåg han.
Björklund gav också beskeden att kärnkraften måste behållas och att rutavdragen ska finnas kvar.
På skolområdet sade han att en av de viktigaste skolreformerna är att återförstatliga skolan och talade om behovet att lärare ställer krav i klassrummen.
Citerade Palme
I avslutningen angrep Björklund oppositionen för att den inte redovisar ett gemensamt program inför valet. Han citerade Olof Palme, som 1979 angrep den borgerliga oppositionen: ”Vad är det för fel på den gemensamma borgerliga politiken eftersom ni aldrig låter väljarna ta ställning till den i ett fritt demokratiskt val?”
– Olof Palme hade rätt. Det har vi lärt oss. Därför har vi bildat Alliansen. Då blir min fråga till Stefan Löfven: Hade Olof Palme rätt? och då blir ju frågan: Vad är det för fel på den gemensamma rödgröna politiken eftersom ni inte låter väljarna ta ställning till den i ett fritt demokratiskt val? sade Björklund.