Jan Guillou: Kan bestämma min egen skatt

Uppdaterad
Publicerad

Succéförfattaren Jan Guillou anser att det svenska skattesystemet gör att de rika kan betala den skatt de vill.

– Jag kan bestämma min egen skatt, säger han.

Han är en av Sveriges mest framgångsrika författare. Enligt den senaste deklarationen tjänade han nästan 13 miljoner kronor och betalade ungefär hälften i skatt. Men det är ett frivilligt val enligt Jan Guillou själv.

– Jag kan betala allt från noll kronor upp till den absurda författarskatten som är över nittio procent, säger han.

Fokus ekonomi

– Då gäller det att placera sig själv på skalan där man tycker att det är ideologiskt rätt. I mitt fall handlar det om att betala mera skatt än vad jag skulle göra enligt lagstiftningen.

Guillou: Svårare att betala hög skatt

Han tycker dock att det har blivit allt svårare att betala en hög skatt i Sverige.

– På något sätt så sänks skatterna hela tiden.

Enligt en ny studie från den europeiska samarbetsprojektet om skattesystemet har Sverige gått från att vara att av de länder som haft högst progressiv beskattning till att ligga lägst bland de 15 kärnländerna inom EU 2008.

Kvitterade ut tre miljoner från bolaget

En förklaring till att de rika nu inte betalar så stor andel av sina inkomster i skatt är att skatten på kapitalinkomster är låg i Sverige och att kapitalinkomsterna har ökat kraftigt.

Enligt den senaste deklarationen kvitterade Jan Guillou till exempel ut över tre miljoner kronor från sitt bolag på detta sätt.

”Psykologiskt gåtfullt”

Han har också kunnat dra fördel av att den borgerliga regeringen slopat förmögenhetsskatten och den statliga fastighetsskatten. Men han är kritisk till Moderaternas skattepolitik och det stöd som partiet har.

– En fjärdedel av befolkningen springer benen av sig för att se till att jag tjänar mera pengar för att inte tala om de som är betydligt mer förmögna än vad jag är. Det är psykologisk gåtfullt, säger han.

Guillou: Så slipper jag undan skatt

”Det extrema alternativet skulle vara att utnyttja den irländska lagstiftningen för författare och konstnärer. Att jag skattskriver mig på Irland, köper ett slott istället för att betala skatt, påstår att jag bor där fast jag bor hos min hustru på Strandvägen i Stockholm, ett inte helt ovanligt arrangemang, inte just för författare men för affärsmän.

Om jag inte tog in mina författarinkomster i ett bolag då drabbas jag av författarskatten, det som Astrid Lindgren kallade pomperripossa när den var över 100 procent, nu är den nere i 90 någonstans.

Det är det andra extrema altnerativet. Om man då har ett bolag kan man göra en skattecocktail, man tar ut lön med väldigt hög skatt på och så spär man ut det med utdelning från bolaget så att man sammantaget hamnar på en smakfull nivå.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus ekonomi

Mer i ämnet