Anna Lundström från Gävle har arbetat i 22 år som ställningsmontör i byggbranschen.Hon är aktiv i Byggnads kvinnliga nätverk. Foto: Privat

”Jargongen på byggen bättre men lång väg kvar”

Uppdaterad
Publicerad

– Jag ser en mer välkomnande attityd på byggarbetsplatserna. Det har skett en förändring men vi har långt kvar. Det säger Anna Lundström, ställningsbyggare från Gävle med 22 år i den mansdominerade byggbranschen.

Anna har lång erfarenhet från många byggarbetsplatser. Som ställningsmontör har hon jobbat på fabriker och byggen.

Byggfackets kampanj ”Stoppa machokulturen” drog igång 2015 för att få in fler kvinnor i en bransch där det råder stor brist på arbetskraft.

– Det har varit en bra kampanj och tyvärr behövs kampanjer för att folk ska bli medvetna, tycker Anna Lundström.

Hon tycker att jargongen och mottagandet på byggarbetsplatserna har blivit bättre.

Skapa debatt

Med provokativa uttalanden i kampanjen ”Stoppa machokulturen” ville facken Byggnads och Byggcheferna skapa debatt om trakasserier och sexistiska attityder. De började aktivt arbeta med utbildning om jämställdhet.

Facken vill öka pressen på arbetsgivarna att inte bryta mot diskrimineringslagen genom att se mellan fingrarna om kränkningar, rasism och sexism på arbetsplatserna.

Handlar om grundvärderingar

– De flesta män tycker också att det blir en trevligare samtalston i barackerna med fler kvinnor. Men hela samhället måste ändras, det handlar om grundvärderingar och utbildning. Man måste börja tidigt, redan på dagis, få andra normer inpräntade, anser Anna Lundström.

I dag är en procent av Byggnads medlemmar kvinnor och antalet har ökat något på senare tid. Målet är att fem procent av medlemmarna ska vara kvinnor 2022. På byggena är 99 procent av hantverkarna män. I ledningspositioner finns tio procent kvinnor.

Nätverk ska stötta

För att stärka och stötta varandra finns inom Byggnads ett kvinnligt nätverk som kallas Näta. ”Unga byggare” är ett annat nätverk som Byggnads startat med utbildningsinsatser om jämställdhet. Intresset från skolorna är stort.

Men ännu kan Skolverket inte se något ökat intresse bland tjejer för byggutbildningarna på gymnasieskolan under de senaste åren. 10 procent av de som går på gymnasieprogrammet Bygg och anläggning är kvinnor.

– För att få in fler tjejer i branschen måste skolan bli bättre på att rekommendera byggutbildningarna. Det tar tid. Vi har bara börjat, säger Anna Lundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.