Efter anmälan i oktober från en kvinnlig anställd om verbala trakasserier stängdes först alla 15 anställda av från arbetsplatsen. De arbetade för underentreprenörer för Skanska vid universitetsbygget i Kalmar.
Skanskas snabbutredning gav underentreprenörerna tillstånd att fortsätta med uppdraget sedan de presenterat en plan för hur liknande händelser kan undvikas i framtiden. Åtta av männen stängdes av och kvinnan är kvar.
Accepterar inte
– De kränkande männen är inte välkomna. Vi kan inte acceptera att trakasserier förekommer. ”Lite får man tåla”-attityden gäller inte. Vi har nolltolerans, säger Mia Trahn, presstalesperson vid byggföretaget Skanska.
Även vid bygget av Nya Karolinska har en anmälan gjorts om sexistiskt klotter om en kvinnlig arbetsledare för ett år sedan. Skanska har polisanmält händelsen.
Insatser om jämställdhet
Byggfacken har arbetat med kampanjen ”Stoppa machokulturen” sedan 2015 med insatser om jämställdhet.
– Vi har försökt belysa problemen i kampanjen och saker har kommit upp till ytan. Det känns som en förändring är på gång men vi måste arbeta långsiktigt med detta. Det var bra att Skanska agerade i det här fallet, säger Martin Karlsson, jämställdhetsansvarig på Byggnads i Småland-Blekinge.
Etikstopp
Skanska bestämde i våras att under hösten ett så kallat ”etikstopp” om trakasserier vid alla byggen. Två gånger om året ska allt arbete stoppas och personal på alla nivåer ska diskutera etik och uppförandekoder. På arbetsplatsintroduktioner pratas inte längre bara om säkerhetsfrågor utan även om värderingar.
Även Sveriges Byggindustrier har byggt upp en idébank med stödmaterial om mångfald och jämställdhet. De uppmanar sina medlemsföretag att aktivt förebygga diskriminering.
Brist på arbetskraft
Det råder brist på arbetskraft i den mansdominerande byggbranschen. Endast en procent av hantverkarna är kvinnor, bland chefer och tjänstemän är siffran högre, omkring 10 procent av dem är kvinnor.