Och möjligheterna för Sverigedemokraterna att öka sitt väljarstöd måste betraktas som hyggligt goda. Stora delar av valrörelsen handlade om SD liksom den efterföljande regeringsbildningen. Det som slutligen avgjorde regeringsfrågan var just ambitionen att blockera SD från politiskt inflytande. Det innebär att Jimmie Åkesson och hans parti kan räkna med att vara i fokus även de kommande åren. Och ambitionen är att bedriva en hård opposition mot den nya regeringen.
Delar av regeringens politik är också en lockande måltavla för ett parti som SD: Sänkta skatter för välbeställda, höjda bensin- och dieselskatter samt en mer generös flyktingpolitik. Räkna med att SD:s kritik lär fokusera på dessa områden.
Vill avsätta Löfven
Samtidigt lovar Jimme Åkesson att vara kompromisslös i sina försök att avsätta statsminister Stefan Löfven. Det parlamentariska läget innebär att samtliga oppositionspartier måste gå ihop för att kunna avsätta statsministern. Men att göra gemensam sak med Vänsterpartiet avskräcker inte Jimmie Åkesson. Han är till och med beredd att gå emot sitt eget partis politik för att avsätta Löfven.
Parallellt med en tydlig oppositionsroll är SD-ledaren inriktad på att försöka bygga det konservativa block han så länge talat om. Förhoppningen är att Moderaterna och Kristdemokraterna i nästa val ska vara så utleda på åren i opposition att de är beredda att gripa makten med SD:s stöd.
Och med stöd kommer inflytande. Jimmie Åkesson tänker inte ge bort sina mandat gratis. För att släppa fram en M/KD-regering kommer han att kräva bra betalt. Och det är då det blir komplicerat för M och KD, som dyrt och heligt lovat att inte förhandla med SD.
Tvetydiga uppgifter
Jimmie Åkesson hävdar att det redan förs förhandlingsliknande samtal mellan partierna i riksdagens utskott, och att detta har intensifierats efter valet. Men alla påståenden om förhandlingar SD tillbakavisas alltid bestämt av såväl Ulf Kristersson som Ebba Busch Thor. Vad som egentligen sker mellan partierna i riksdagens möteslokaler är svårt att veta.
Däremot innebär detta att SD-frågan kommer att vara fortsatt brännande under hela mandatperioden. Särskilt för Moderaterna som har en komplicerad relation med SD. På en del håll i landet samarbetar man med SD lokalt, samtidigt som partiledningen försöker ta avstånd från dessa samarbeten.
Siktar högt
I sista hand kan dock SD-stöd vara det som avgör om Moderaterna överhuvudtaget har möjlighet att åter kunna ta regeringsmakten. Håller Centerpartiet och Liberalerna fast vid sina nya samarbetspartners finns inga andra alternativ för Moderaterna.
Jimmie Åkessons mål är att hans parti ska fortsätta att växa i opinionen de kommande åren. Hittills kan en viss uppgång noteras sedan riksdagsvalet i höstas, men den senaste tiden har SD tappat väljare till Kristdemokraterna. Det skapar förstås oro inom ett parti, som kännetecknats av en i princip oavbruten tillväxt de senaste åren. Ebba Bush Thor kan bli en farlig utmanare i kampen om väljarna på högerkanten.