Sverigedemokraterna kommer allt närmare Moderaterna i opinionen, enligt SVT/Novus väljarbarometer. Foto: TT

ANALYS: Jimmie Åkesson flåsar M-ledaren i nacken

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Jimmie Åkesson flåsar återigen Moderaterna i nacken. SVT/Novus väljarbarometer visar att Sverigedemokraterna ökar medan Moderaterna backar. Marginalen mellan de två partierna krymper nu ytterligare.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

SVT/Novus väljarbarometer för maj visar inga statistiskt säkerställda förändringar jämfört med förra mätningen. Jämför man med hur opinionsläget såg i ut i januari kan man dock se två trender.

Den ena är att Moderaterna tappar väljare. Partiet har minskat från 23,8 procent i januari till 20,6 procent i maj, en statistisk säker nedgång med 2,5 procentenheter.

Val 2018 – #dinröst

Den andra är att Sverigedemokraterna under samma period ökat från 16,5 procent till 19,2 procent, en statistisk säker uppgång med 2,7 procentenheter. Sverigedemokraterna har under denna period tagit väljare från framför allt Moderaterna, men också från Socialdemokraterna.

För Socialdemokraterna är läget fortsatt bekymmersamt. Partiet har varit inne i en nedåtgående trend sedan sent i höstas. Läget tycks dock ha stabiliserats något nu. Enligt SVT/Novus ligger Socialdemokraterna i denna mätning kvar på 26,9 procent, ett historiskt sett lågt opinionsstöd så nära en valrörelse.

Men Socialdemokraternas situation är i dagsläget något oklar. I Sifos senaste väljarbarometer, som publicerades i går, backar partiet kraftigt och landar på 25,2 procent. En förklaring kan vara att Sifo mäter under en kortare period (7-17 maj) än Novus (16 april-13maj) och därmed tydligare fångar upp en eventuell opinionsförändring den senaste tiden.

M:s position hotad

Men minst lika skärrade som Socialdemokraterna är Moderaterna. Partiet tappar för fjärde mätningen i rad och positionen som Sveriges näst största parti är åter hotad. I och med Sverigedemokraternas uppgång är marginalen nu endast 1,4 procentenheter mellan de båda partierna.

Jimmie Åkesson flåsar alltså ännu en gång Moderaterna i nacken. Det här skapar nervositet inom Moderaterna. Positionen som Sveriges näst största parti är psykologiskt viktig.

Det handlar inte bara om partiets självbild utan också om att positionen som näst största parti är viktig för förutsättningarna att bedriva oppositionspolitik. Dessutom ger denna position partiledaren en naturlig status som statsministerkandidat.

Mycket ligger alltså i potten för Moderaterna och Sverigedemokraterna när valet nu närmar sig. För Moderaterna vore det en mardröm att några månader före valet bli snuvad på andraplatsen i svensk politik. Håller den nuvarande trenden i sig kan nämligen Sverigedemokraterna före sommaren ha passerat Moderaterna.

Smekmånaden över

Förra sommaren, när krisen var som djupast för Moderaterna och dåvarande partiledaren Anna Kinberg Batra, passerade Sverigedemokraterna Moderaterna som nummer två i svensk politik. Det skapade stor oro i Moderaterna och bidrog till att Anna Kinberg Batra efter sommaren fick sparken som partiledare.

När Ulf Kristersson tog över i oktober gick Moderaterna raskt upp flera procentenheter i opinionen. Det återskapade lugnet i partiet, som på nytt började hoppas på en valseger i september i år.

Frågan i dag är dock om höstens uppgång i opinionen för Moderaterna mest var en reaktion på partiledarskiftet. Det är inte ovanligt att ett parti som efter en kris byter partiledare får en rekyl uppåt i opinionen. Ulf Kristerssons smekmånad som partiledare tycks definitivt vara över.

Debatten kan ha gynnat SD

Att opinionen under våren tycks ha gått Sverigedemokraternas väg kan ha flera förklaringar. Den viktigaste är att debatten den senaste tiden i huvudsak har kretsat kring invandrings- och integrationspolitiken. Sverigedemokraterna är det parti som har störst förtroende bland väljarna här. Mer än var fjärde väljare anser att Sverigedemokraterna har bäst politik här, enligt Novus.

I och med att både Moderaterna och Socialdemokraterna numera förespråkar en skärpt asylpolitik kan väljarna uppfatta det som att de bekräftar Sverigedemokraternas politiska agenda. Hittills tycks detta också ha gynnat Sverigedemokraterna.

Ensamkommande

Debatten om ensamkommande unga kan också ha spelat in. Regeringen har lagt ett förslag här som syftar till att ge 9 000 ensamkommande unga från Afghanistan en ny chans att stanna i Sverige. Både Socialdemokraterna och Moderaterna ser ut att ha förlorat på den frågan, medan den kan ha gynnat Sverigedemokraterna.

Även om Moderaterna är kritiska till det här förslaget kan tilltron till deras politik skadas av att allianskollegan Centerpartiet har gått ihop med regeringen här. Alliansen är splittrad i migrationsfrågan och det är i dag svårt att se hur man ska kunna komma överens.

Socialdemokraternas linje har också varit otydlig. Först lade man fram detta förslag, en kort tid senare presenterade partiledningen ett vallöfte om skärpt asylpolitik. Sannolikt förvirrande för väljarna.

Hittills har framför allt Moderaterna men också Socialdemokraterna tappat många väljare till Sverigedemokraterna.

Både Socialdemokraterna och Moderaterna tycks nu göra allt för att försöka vända denna väljarström. Men fortsätter den tendens vi nu ser i opinionen, kan effekten snarare bli att Sverigedemokraterna växer ytterligare.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet