Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson intervjuas i Ekots lördagsintervju. Foto: Henrik Montgomery/TT

Jimmie Åkesson (SD): Sänk straffmyndighetsåldern till 13 år

Uppdaterad
Publicerad

Straffmyndighetsåldern borde sänkas till 13 år. Det säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson för i Ekots lördagsintervju.

– Är man tillräckligt gammal för att begå ett grovt våldsbrott så är man också tillräckligt gammal att ta konsekvenserna. Då tycker inte jag ålder i sig har så stor betydelse, säger Jimmie Åkesson.

Regeringen har tillsatt en utredning om sänkt straffmyndighetsålder från dagens 15 år. Jimmie Åkesson (SD) vill inte kommentera exakt vilket ålder han vill se, men säger att 13 år nämnts i samtalen med parterna.

– 13 år tycker vi är en bra kompromiss i det här, säger Jimmie Åkesson.

Du har ju sagt att de som mördat någon ska åka in på livstid. Skulle de också gälla 13-åringar?

– Som jag sa – för mig spelar ålder ingen roll i de här sammanghangen. Min utgångspunkt är brottsoffrets rätt till upprättelse och laglydiga medborgares rätt till trygghet från farliga människor. Då spelar det ingen roll om den farliga människan är 13 år eller 30 år. Den är lika farlig för det.

Fungerade inte i Danmark

Sänkt straffmyndighetsålder har inte alltid gett önskvärd effekt.

Ökad sannolikhet för att återfalla i brott och sämre skolresultat blev konsekvensen när Danmark 2010 sänkte straffmyndighetsåldern till 14 år. Efter två år återgick man till 15 år.

Om det ökar brottsligheten när man sänker åldergränsen – ska man göra det ändå?

– Min utgångspunkt är att om farliga människor är inlåsta utgör de inte längre någon fara för laglydiga människor. Är det något vi sett från till exempel Danmark efter Encrochat-historien är det att den grova brottsligheten minskar när vi låser in farliga människor, säger Jimmie Åkesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.