– En del av de här kommunerna är väldigt små och har inte råd att ha den kompetens som behövs på överförmyndarkontoret. Det tycker jag kännetecknar hanteringen på en del håll. Inkompetens.
Gammal lag
SVT Nyheter har i flera reportage berättat om bristerna i systemet som ska bevaka att gode män och förvaltare sköter sitt jobb. Systemet styrs av en lag, Föräldrabalken från 1949, som är tänkt för en annan tid, ett annat samhälle.
I dag ska överförmyndarna rekrytera gode män som de sedan ska granska. Jan Wallgren, överförmyndaren i Skövde, anser att det i sig, blir ett motsatsförhållande.
”Låter saker passera”
– Det kan vara lättare att låta saker passera i stället för att bråka. Eller så kanske man inte lägger sig på en sådan noggrann nivå som man annars borde för då riskerar man att mista gode män, säger Jan Wallgren.
SVT har i sin granskning visat hur hundratals miljoner tillhörande samhällets mest utsatta är borta, oredovisade. Och hur överförmyndarna mycket sällan polisanmäler sina gode män, förvaltare eller förmyndare.
”Bör skötas av staten”
JO menar nu att detta bör skötas av en statlig kontrollmyndighet.
– Jag tycker att det är ett dåligt system och jag tror att om tillsynen av det här var en statlig angelägenhet så skulle det bli mycket bättre. De som tillämpar systemet kan inte reglerna och kan inte ta vara på de enskildas rätt på det sätt man måste göra. Det är helt oacceptabelt.