Ellinor Wassberg, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen. Foto: Jonas Kowalski / TT

Jobbexperten: ”Sitt absolut inte med anteckningar i mobilen”

Uppdaterad
Publicerad

Att gå på jobbintervju kan vara nervöst och påfrestande, oavsett om det är din första intervju eller om du har många års erfarenhet i arbetslivet.

Ellinor Wassberg, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen, ger dig de bästa tipsen – och berättar om de vanligaste fallgroparna.

Det här ska du göra/tänka på

1. Förbered dig

– Spara ner annonsen redan när du söker jobbet. Du vill kunna gå tillbaka och se vad de frågar efter, men det är inte alltid annonsen ligger kvar när det är dags för intervju. När du blir inbjuden till intervju, tacka för erbjudandet men ta reda på vem du ska träffa, dubbelkolla adressen och fråga om du ska förbereda dig på något sätt.

– Våga träna på att vara tydlig med dig själv. När du är nervös kan det vara svårt att hålla ögonkontakt eller kanske kryper du ihop i kroppsspråket. Öva på din ton och hållning, så att det känns bra.

2. Det gör inget om du är nervös

– Du kommer att kunna ge relativt snabba svar på frågor som du förberett dig på. Om du blir ställd av en fråga är det helt okej att säga ”just det, intressant” och ta dig tid att tänka på ditt svar. Du kan också be om att få återkomma till slutet av intervjun. Och att vara nervös är helt okej. Det kan släppa om du säger det till personen du träffar.

3. Följ upp

– Samma dag som intervjun är det bra att du hör av dig och tackar för samtalet. Säga att du fortfarande är intresserad och vill hålla kontakt. Du bör också fråga om vad som händer framöver, redan under intervjun.

Det här ska du inte göra

1. Visa ointresse

– Något som många arbetsgivare pratar om är intresse. Du måste visa intresse och vilja vara där. Det måste du tänka på både när du söker jobbet och på intervjun. Det kan vara obekvämt att känna sig ”skrytsam”, men det här är en situation där du ska berätta om dig själv. Men självklart på ett ödmjukt sätt.

2. Snacka skit om tidigare arbetsplatser

– Håll dig till nuvarande situation. Fokusera inte på tidigare negativa erfarenheter, till exempel att inte komma överens med tidigare arbetsgivare eller liknande. Det finns också exempel där jobbsökande helt kört över arbetsgivaren. Det ska vara ett samtal, så glöm inte att känna in arbetsgivaren.

3. Mobilen

– Inför intervjun har du förhoppningsvis funderat på troliga intervjufrågor och dina svar. Du kan ta med papper och penna, skriv ner saker du vill lyfta upp eller återkomma till. Men var i så fall tydlig med att det är det du gör, så att du inte framstår som ofokuserad. Och sitt absolut inte med dina anteckningar i mobilen under intervjun.

4. Var inte för privat

– Ge gärna exempel på saker som hänt dig på fritiden, men håll det på en professionell nivå. En miss är om man glömmer att vara tydlig med varför man tar upp vissa privata exempel.

Har du ett sista tips på vägen?

– Tänk på att intervjun är till för både dig och arbetsgivaren. Du ska våga känna efter vad det här är för arbetsplats om om det känns bra för dig, vilket är lika viktigt som att arbetsgivaren lär känna dig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.