Hålla avstånd, jobba hemifrån och ha handhygien. Det har varit mantrat från Folkhälsomyndigheten de senaste månaderna. Nyligen infördes familjekarantän för vuxna och gymnasieelever som bor med någon som är smittad. Samtidigt har vissa lättnader av restriktionerna presenterats, bland annat är besöksförbudet på äldreboenden lyft sedan första oktober och event med sittande publik på uppemot 500 personer väntas tillåtas. Ändringen träder i kraft 8 oktober.
”Handlar om att hitta balans”
När Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, gästade Agenda fick han frågor om budskapet från myndigheterna blir förvirrande för svenskarna.
– Jag är medveten om det. Men det var hög tid att ta bort besöksförbudet som är en hög grad av inskränkning för människor som bor på äldreboenden. Det handlar om att hitta en balans. Det viktiga är att människor förstår att de ska hålla avstånd och inte röra sig ute med milda symptom, att minska trängseln och att arbeta hemifrån. Vi ska fortsätta med det som varit framgångsrikt.
”Ingen aggression”
I flera europeiska länder har irritation och upprördhet lett till protester mot myndigheternas restriktioner som införts när smittspridningen har ökat. I Sverige reser allt fler kollektivt jämfört med i våras och fler och fler företag och myndigheter låter sina medarbetare komma tillbaka till arbetsplatsen.
– En viss trötthet inställer sig, det här har hållit på i ett antal månader. Men vi ser inte vrede eller aggression, vi ser inte samma reaktioner som ute i Europa.
”Restriktionerna ligger kvar ett år”
Johan Carlson säger att det kan bli aktuellt med lokala restriktioner om man ser en ökning av smittspridningen i en stad eller ort. Det kan handla om att begränsa kollektivtrafiken och att man inte får vistas i affärer om det inte handlar om att handla mat.
Och de restriktioner som införts lär bli kvar.
– Vi får räkna med att åtgärder mot coronaspridningen kommer ligga kvar lång tid, vi pratar om åtminstone ett år fram. De åtgärder man vidtar ute Europa är inte hållbara, vi försöker hitta ett läge som ligger stadigt och som håller nere spridningen, vi får inte bort den men vi kan hålla nere den på en rimlig nivå.