Den fjärde september i fjol sköts en elev i huvudet på Trångsundsskolan i södra Stockholm av en klasskamrat.
Pistolen förvarades i elevens skåp på skolan och rektorn, Kaj Majuri, har till SVT sagt att man hade kunnat öppna skåpet om det fanns misstankar. Men hade den legat i en påse eller väska, hade det inte funnits möjlighet att titta i den.
Vill låta lärare genomsöka elevers väskor
Johan Pehrson (L) vill se en ändring på lagstiftningen, vilket skulle göra det möjligt för skolor att visitera elevers väskor efter farliga föremål. Men det ansvaret skulle kunna slå tillbaka på skolan, säger Kaj Majuri i Aktuellt.
– Vi får ett mandat att göra något, men med det kommer också ett ansvar att göra något. Och det känns då som att det skulle kunna slå tillbaka på skolan. Ponera nu att vi inte söker igenom en väska som senare visar sig innehålla något som används för att göra nåt tokigt. Då kommer någon ställa frågan: Varför sökte ni inte igenom väskan, Kaj?
Ansvaret bör istället ligga hos polisen, säger han och menar att hans skola redan har gott samarbete med närpolisen och att de kontaktas så fort lärare upptäcker något avvikande.
Vill öka säkerheten på skolorna
Johan Pehrson säger att när man pratar om vapen är det självklart att polisen ska sköta det, men att det finns all anledning att öka säkerheten på svenska skolor.
– De kan söka efter alkohol, det kan vara annat som kan störa verksamheten, det kan vara pyroteknik. Det kan vara saker som stör undervisning eller som utgör hot mot andra elever eller lärare, säger han.
Pehrson vill även att fler brott ska anmälas, då polis, socialtjänst och skola numera kan dela information med varandra.
– Då kommer det kunna innebära att polisen, i samarbete med skola och socialtjänst, tidigare kan gripa in, för det är mycket bättre att börja med de mindre brotten än brott som eskalerar.
Skapar gråzon
Det skapar en viss gråzon, menar Kaj Majuri, då det är oklart vilka brott som ska anmälas.
– Det är ett brott att sparka någon på benet. Det är en typ av misshandel, men ska jag anmäla det eller var ska gränsen gå?
Han säger även att om varje brott anmäls så kommer polisen att drunkna i ärenden. Det som istället behövs på skolorna enligt honom är mer personal.
– Så att vi kan se alla eleverna och prata med dem och bekräfta att de finns där och att skolan det är den vägen man ska gå. Det är det rätta, inte att hänga på gängen.