Liberalerna tycker att dagens system skapar rättviseproblem och föreslår ett nytt antagningssystem med ett obligatoriskt skolval till kommunala grundskolor och friskolor. Det innebär att föräldrar exempelvis inte kommer att kunna ställa sina barn i kö vid födseln.
– Det är viktigt att fler kan söka. Det är fantastisk och unikt i Sverige att man kan välja, säger han.
Kösystemet skulle, enligt Liberalernas förslag, ersättas med en urvalsperiod som inleds ett år innan skolstart och pågår i ungefär en vecka. Det skulle skapa en klunga elever där olika urvalskriterier avgör vilka som tilldelas skolplatserna.
Urvalskriterier avgör
Det kan till exempel handla om vilken profil skolan har, resonerar Pehrson.
I skolor med en sångprofil kan sångtester fälla avgörandet. Andra kriterier skulle kunna vara syskonförtur, närhetsprincipen eller en integrationskvot, enligt L-ledaren.
Som ett sista avgörande utfall kan lottning bli aktuellt, säger Johan Pehrson.
– I slutet av raden, aldrig i början, måste man kunna vara beredd att använda lottning.
Detta trots att partiet i sitt valmanifest skriver att man motsätter sig lottning till skolorna.
– Om man har gjort alla de här andra kriterierna, man har delat upp några enligt närhet och några enligt integration och så har man några kvar. Då är det rimligt med lottning som en sista åtgärd, det är svårt att tänka sig något annat urvalskriterium.
Inte ense
Samtidigt har flera av Liberalernas potentiella samarbetspartier sagt nej till både lottning och till att slopa kösystemet.
– Jag får se till att fler av de borgerliga försöker se att man behöver öka rättvisan, säger Pehrson.
Det låter som att huvuddragen i era förslag ligger betydligt närmare regeringens förslag än dina tilltänkta samarbetspartiers?
– Vi är för den centrala antagningen och det är väl jättebra att man tycker det från regeringens sida också. Men jag tror inte att de accepterar att man får göra det här ett år innan. De vill nog gärna ha lottning först.