– Hur förhåller ni er till att inkludera minoritetsspråk som en del av läroplanen i grundskolan?
– Jag tycker att det är ett väldigt bra förslag. Idag är det någonting som ofta ligger utanför den ordinarie skoldagen. Man kanske får läsa sent på eftermiddagen och det är svårt att få lärare. Vi tycker att det ska integreras och bli en del av den vanliga skoldagen.
– Ni vill ha finskspråkiga avdelningar i äldreomsorgen, men det är brist på finskspråkig personal. Hur förhåller ni er till privata alternativ inom minoritetsspråkig äldrevård?
– Vi tycker att privata lösningar fyller sin funktion. Vi är för stiftelser och kooperativ. Däremot menar vi att de pengarna man får ska gå till äldreomsorgen. Vi ser att en del av de privata bolagen, som sällan bryr sig om minoritetsfrågor, istället har lägre personaltäthet och sämre arbetsvillkor. Det tycker vi är orimligt.
– Unga har inte råd att flytta hemifrån, äldre som äger en skuldfri villa kan inte flytta då pengarna från försäljningen efter skatt inte räcker till en ny bostad. Vad ska man göra åt detta?
– Utmaningen är bristen på lägenheter med rimliga hyror i Sverige. Vi har byggt mycket men det mesta ganska dyrt. Ofta dyra bostadsrätter i storstadsområdena. Vi har i samarbeta med regeringen på vårat initiativ infört ett stöd för att bygga hyreslägenheter med lägre hyror.
De byggs nu, framförallt i landsorts-Sverige. Får man fler lägenheter med låga hyror kan paret med villa hitta ett boende, det kan även den unga människan som ska flytta hemifrån. Där sitter problemet idag.