Det var två bleka, magra och lätt utmärglade – men samtidigt oerhört lyckliga – journalister som mötte SVT på flygplatsen i Beirut strax före deras flyg gick vid sju.
– Vi känner oss otroligt lättade och glada, säger Niclas Hammarström.
Magnus Falkehed var överlycklig när han mötte SVT:s Samir Abu Eid.
– Jag går runt med ett enda stort leende på läpparna. Efter sex veckor fången i en mörk och kall källare är det fantastiskt att bara få se ljuset, säger han.
Falkehed och Hammarström berättar att de satt fångna tillsammans hela tiden.
– Att vi hade varandra hjälpte oss oerhört. Det kunde gå dygn utan el när det var kolsvart och råkallt, och då höll vi oss nära varandra för att hålla värmen, säger Niclas Hammarström.
Utsattes för skenavrättningar
Duon träffades för ett halvår sedan på en kurs för journalister som ska till krisdrabbade områden, där man bland annat övar på kidnappningssituationer, och placerades redan då i samma cell.
– Så vi hade redan övat på att ligga sked med varandra, säger Niclas Hammarström.
Efter en vecka i fångenskap försökte han fly, men blev i stället skjuten. Efter det följde ett mardrömsdygn när de bestraffades för flyktförsöket.
Vad utsattes ni för?
– Allt möjligt. Skenavrättningar.
Nu kommer journalisterna att flyga till Paris och sedan hem till Sverige och träffa sina familjer.
– Jag hinner inte prata mer nu. Det är några som jag verkligen vill träffa, säger Magnus Falkehed springer till planet.
DETTA HAR HÄNT
18 november: Magnus Falkehed och Niclas Hammarström reser in i Syrien för en reportageresa. De vill skildra hälsoläget och läkares arbete i landet. Resan sker utan uppdrag från någon mediebyrå men de två journalisterna har kontakt med bildbyrån Kontinent, dit Hammarström är knuten.
22 november: Den sista kontakten mellan Kontinent och journalisterna. De träffar, enligt Aftonbladet, en läkare i staden Yabrod på kvällen.
23 november: De två svenska journalisterna kidnappas på väg ut ur landet och förs bort vid 11-tiden i närheten av städerna Ma'loula och Yabrod.
24 november: Kontaktpersonen i Stockholm blir orolig när de inte får kontakt. Vid efterforskningar får de kontakt med en källa som uppger att Magnus Falkehed och Niclas Hammarström blivit bortförda. Anhöriga underrättas och UD larmas.
25 november: Nyheten om kidnappningen offentliggörs och de två journalisterna hamnar på alla förstasidor. Händelsen utreds av Sveriges ambassad i Syrien.
8 januari: Beskedet kommer om att Niclas Hammarström och Magnus Falkehed släppts fria. Hammarström har då hållits gömd på ett hotell i Beirut medan Internationella Röda korset mottagit den nyligen frisläppte Magnus Falkehed och fört honom till svenska ambassaden i Beirut.
Källa: UD, TT, Aftonbladet