Större risk för laviner under sportlovsperioden

Uppdaterad
Publicerad

Sportlovssäsongen är inledd och skidåkare över hela landet vallfärdar till de svenska fjällen. Statistik från Naturvårdsverket visar att risken för laviner utlösta av människor är som störst under februari och mars.

Risken ökar under perioden februari och mars eftersom fler människor rör sig på lavinfarliga platser då. Det säger lavinexperten Petter Palmgren från Naturvårdsverket:

– Från och med sportloven till påsken är högsäsong för toppturande på skidor och skoteråkning i fjällen.

Oskar Brodén, områdesansvarig för södra Jämtlands lavinprognosområde, instämmer: Ju fler som vistas i offpist-backar, desto större risk för snöskred där någon åker med.

– I absolut majoriteten av olycksfallen så är det personen som drabbas som också utlöst lavinen, eller någon i samma sällskap.

Flest människostartade laviner i mars

Sammanlagt rapporterades 281 lavintillbud mellan 2016 och 2021, varav 69 i februari, 106 i mars och 61 i april. Sedan 2001 har sammanlagt 13 personer dött i laviner i Sverige.

Statistiken från Naturvårdsverket visar även att närmare hälften av de rapporterade tillbuden inträffat vid måttlig, eller lägre, lavinfara.

– En tvåa på den femgradiga lavinskalan kan uppfattas som relativt ofarlig, men statistiken visar att många laviner inträffar även på denna nivå. Det visar hur viktigt det är att tänka igenom sina vägval och bedöma snötäcket och terrängen noggrant, säger Petter Palmgren.

Offpiståkare i riskzonen

Oskar Brodén understryker att håller man sig till markerade pister finns det ingen risk för lavinfara.

– Dels är snön är preparerad av en pistmaskin, och dels ska omgivande sluttningar, som kan orsaka laviner, vara bekämpade och säkrade av skidpatrullen och skidområdets personal.

Vad gäller omarkerad terräng ute på fjället ska det vara brant för att en lavin ska kunna utlösas.

– Det måste vara minst lika brant som en svart backe. Är det flackare än så, så går det heller inga laviner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.