Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under en uppdatering av säkerhetsläget gick Fredrik Hallström, chef för författningsskydd och kontraterror igenom hur upptrappningen av hotet sett ut och vilka som står bakom hotet.

Gunnar Strömmer (M): Fortsatt försämrat säkerhetsläge

Uppdaterad
Publicerad

Sverige befinner sig fortsatt i ett allvarligt säkerhetspolitiskt läge och hotnivån är samma som för två veckor sedan, enligt regeringen. Vid sidan om terrorhotet har problemet med sprängningar och skjutningar i gängmiljön fortsatt och regeringen ger nu polisen i uppdrag att kartlägga gängkriminellas medborgarskap.

Det har gått två veckor sedan Sveriges terrorhotnivå höjdes från tre till en fyra på en femgradig skala. Enligt justitieminister Gunnar Strömmer befinner sig Sverige fortfarande i samma allvarliga säkerhetspolitiska läge.

– Vi kommer leva med det här högre hotet under överskådlig tid framöver.

På pressträffen sade Säpo att man sett ett ökat flöde av hot som riktas både mot Sverige – men också mot enskilda individer och svenska intressen utomlands.

Åtgärder från polisen

Enligt polisen har flera åtgärder vidtagits på grund av hotnivån. Bland annat har arbetet med Säpo intensifierats och samverkan med flera arrangörer och bevakningsföretag har ökat.

Ytterligare åtgärder som polisen kommer att vidta blir att förstärka förmågan till internetspaning samt sin cyberförmåga.

Vid sidan om åtgärderna kopplade till terror har polisen dessutom fått i uppdrag att göra en kartläggning av gängkriminella där myndigheten ska titta på bland annat ålder, kön och medborgarskap hos personer i gängmiljön. Polisen ska försöka ta reda på till exempel vilka roller personerna har i nätverken och hur aktiva de är. Det har regeringen beslutat på torsdagen, rapporterar SR Ekot.

– Utländska medborgare kan ju utvisas som en konsekvens av grov brottslighet, säger Gunnar Strömmer till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.