Enligt justitieminister Gunnar Strömmer behöver det ske en omfördelning av unga brottslingar från Sis-hemmen till Kriminalvården. Säkerhet för personal behöver öka och rymningar minska.
– Men det handlar också om att vi får förutsätta att vi befinner oss i ett läge där många fler unga människor kommer att vara i behov av olika typer av tvångsåtgärder, säger han i söndagens SVT Agenda.
Justitieministern påpekar att den nuvarande organisationen kommer från en tid med betydligt färre unga grovt kriminella, och att organisationen måste kunna möta de utmaningar som finns i dagens samhälle.
Kriminalvården bättre lämpad
Sis-hemmen menar att de är bäst lämpade att omhänderta de unga brottslingarna.
Vad är det Kriminalvården kan göra bättre än Sis-hemmen?
– Kriminalvården har en helt annan erfarenhet av att arbeta med grova brottslingar. Det är deras huvuduppdrag, säger Strömmer.
Sis-hemmen större kostym
Strömmer menar att Sis-hemmens uppdrag med att ta hand om unga som inte begått grova brott behöver bli större. Han tar den pågående våldsvågen med skjutningar och sprängningar i Stockholm, med unga både gärningsmän och offer, som exempel.
– Vi talar om barn som är under 15 år i många fall. Vi behöver ställa om helheten här, säger han.
– Då är frågan var de grövsta unga brottslingarna ska sitta inlåsta någonstans. Det är en fråga i en större helhet.
Tidöavtalet: “Ungdomsfängelser”
I Tidöavtalet står att regeringen vill införa “ungdomsfängelser”.
– Det kan antingen vara särskilda fängelser eller för den delen särskilda avdelningar på befintliga anstalter.
Enligt Strömmer “återstår att se” exakt vilken väg som ska väljas. Besluten hänger ihop med den pågående utredningen, ledd av särskild utredare Agneta Bäcklund, om hur unga frihetsberövade ska tas omhand.