Allvarliga kränkningar och våld på SIS-hem

Uppdaterad
Publicerad

Barn och unga på statens ungdomshem har utsatts för våld, hot, allvarliga kränkningar och otillåtna tvångsåtgärder. Det visar en ny rapport från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Nu ser regeringen över Sis uppdrag.

– Det här har gått alldeles för långt. Det är nog nu, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).

Ivo har under ett års tid genomfört en förstärkt tillsyn av Statens institutionsstyrelses (Sis) särskilda ungdomshem där unga flickor vårdas och har funnit brister på samtliga tolv ungdomshem där flickor placeras. I två av fallen bedömde Ivo att missförhållandena var så allvarliga att det fanns skäl att förelägga Sis att vidta omedelbara åtgärder.

Antalet avskiljningar, där barn och unga låses in i ett isoleringsrum, har också nära fördubblats för flickor mellan 2019 och 2021 och används på ett sätt som inte har stöd i lagen.

Sammanlagt kritiserades 19 av de 21 granskade ungdomshemmen för allvarliga brister. Bland annat har personal vid 14 av 21 ungdomshem använt sig av fasthållningar och nedläggningar på ett sätt som inte har stöd i lagen.

Tillsynen visar också två fall där personal arbetar med barn och unga trots pågående utredning om sexualbrott.

Ministern: ”Det är kriminellt”

Rapporten får socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) att reagera starkt.

– Att unga flickor utsätts för sexuella övergrepp och övervåld, det är kriminellt. Det gör naturligtvis att jag blir arg, ledsen och upprörd och känner att det här har gått alldeles för långt, säger hon.

Waltersson Grönvall säger att det redan i dag pågår utredningar enligt Tidö-avtalet som ska förändra Sis uppdrag. Det handlar bland annat om att de tyngst kriminella ungdomarna ska flyttas över från Sis till Kriminalvården.

Hör ihop med personalens kompetens

Sofia Wallström, generaldirektör vid Ivo, menar att det finns ett samband mellan brister på boendena och personalens kompetens. På Sis-hem med hög personaltäthet, erfaren personal och låg personalomsättning förekom färre avskiljningar och ungdomarna kände sig tryggare.

– Vi avser att fortsätta granskningen av Sis och kommer återkomma med ytterligare beslut, säger hon.

Även Camilla Waltersson Grönvall lyfter fram att personalen på Sis måste få rätt kunskaper och kompetens för att kunna hantera svåra situationer.

– Rätt kunskap och rätt kompetens är en förutsättning för att vi ska kunna bidra till att vända den här utvecklingen.

I klippet nedan presenteras statistik som visar att även självmordsförsöken på SIS-hem ökar:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.