”Trots detta bidrog till att de mådde dåligt insisterade SiS-hemmet” . Starta klippet för att se Anita Herbert berätta om kritiken mot SiS-hemmet.
Trots sorgen över dotterns död så vill Anita Herbert berätta, för att hjälpa andra och för att framföra sina starka synpunkter på flera brister i samhället.
– Man känner sig så förtvivlad och arg när något sådant här händer, säger hon.
”Meningen med mitt liv har försvunnit”
Jenny omhändertogs för att hon hade psykisk ohälsa och ett drogmissbruk. Hon skulle få vård och behandling men tog sitt liv efter bara några veckor på hemmet.
– Det känns som att meningen med mitt liv har försvunnit. Allt som jag hade tänkt att livet skulle fortsätta med – det har bara klippts tvärt av, säger Jennys mamma Anita Herbert.
Mamman kritisk
Anita Herbert är kritisk till att hemmet lät dottern använda internet och att det fanns lösa föremål som möjliggjorde ett självmord.
- Att det på ett hem med traumatiserade och suicidbenägna barn finns föremål som man kan använda för att ta sitt liv med, det är för mig helt obegripligt.
Sedan Jennys död har hemmet vidtagit flera åtgärder för att förhindra att något liknande händer igen. De har bland annat gjort en översyn av lokalerna för att se så det inte finns några lösa föremål. Boendet har också inlett en diskussion med Sis:s jurister för att kunna stärka personalens befogenheter att begränsa internetåtkomsten för ungdomarna som behöver det.
Hit kan du vända dig om du mår dåligt
Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!
Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.
Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar, dygnet runt.
Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.
Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.
Kvinnofridslinjen på telefon 020-50 50 50. Dygnet runt, alla dagar om året.
Mansjouren för män på telefon 08-30 30 20. Måndag–söndag kl 12-14 och 18–20, lördagar 12-14.
SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-18 18 00. Alla kvällar 19-22.
Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.
Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.