En kvinna (Margareta Jonsson tillförordnad institutionschef på Margretelund) i en poncho står i ett rum. Hon gestikulerar med händerna som att hon förklarar något

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Margareta Jonsson är tillförordnad institutionschef och ytterst ansvarig för verksamheten på Margretelund där Jenny Herbert bodde. Hon bedömer efter utredningarna att ingen personal gjort fel utan det är rutinerna som brustit. Hör mer i klippet. Foto: Sofia Netskar/SVT

Flera allvarliga brister på Sis-hemmet Margretelund i Falköping – chefen: ”Förmodligen inte gjort en korrekt bedömning”

Uppdaterad
Publicerad

Jenny Herberts självmord var inte den enda turbulenta händelsen på boendet i Falköping. Under våren skedde andra självmordsförsök, rymningsförsök och upplopp. Enligt ansvarig chef har rutinerna brustit.

– Vi jobbar intensivt med att ändra rutinerna, säger tillförordnad institutionschef Margareta Jonsson.

Jenny Herbert var placerad på på Sis-hemmet Margretelund i Falköping enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU), hon bedömdes också vara självmordsbenägen. Trots att det ska finnas personal till hands för ungdomar som är suicidala så fick inte Jenny någon extra tillsyn dagen för självmordet. Margareta Jonsson medger att boendets bedömning av Jenny inte var korrekt och att hon skulle haft en bättre tillsyn.

– Eftersom utgången blev som den blev är det förmodligen så att vi inte har gjort en korrekt bedömning.

Ivo konstaterar brister

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) konstaterar flera brister på boendet. De anser att boendet borde tagit hänsyn till Jennys tidigare självmordsförsök:

”Det fanns en känd historik av suicidförsök – denna kunskap borde enligt Ivo ha vägts in i den löpande bedömningen av flickan”, skriver myndigheten i ett beslut från november 2022.

Ingen avskedad

Margareta Jonsson menar dock att det inte är någon personal som gjort fel utan det är rutinerna som brustit. All ordinarie personal jobbar kvar.

Sedan Jennys självmord har boendet arbetat intensivt med att ändra rutinerna.

– Vi såg att dokumentationen inte var riktigt så bra som vi önskar så det jobbar vi stenhårt med nu, säger Margareta Jonsson.

Starta klippet för att se Margareta Jonsson, ytterst ansvarig för verksamheten, frågas ut om hur Jenny kunde få tag i lösa föremål.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Kvinnofridslinjen på telefon 020-50 50 50. Dygnet runt, alla dagar om året.

Mansjouren för män på telefon 08-30 30 20. Måndag–söndag kl 12-14 och 18–20, lördagar 12-14.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-18 18 00. Alla kvällar 19-22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.