Intagen flicka tog sitt liv – Sis-boende anmäler sig självt

Uppdaterad
Publicerad

En flicka på ett ungdomshem i Västsverige begick självmord i mitten av juni, trots att hon var omhändertagen enligt LVU.

Nu anmäler Statens institutionsstyrelse, Sis, sig själva och har startat fyra utredningar som rör händelsen.

Det var i mitten av juni som flickan begick ett allvarligt suicidförsök. Två dagar senare avled hon på sjukhus.

– Det är naturligtvis väldigt tragiskt, säger boendets tillförordnade chef Margareta Jonsson.

Är det någon som gjort fel i sitt arbete när detta kan ske?

– Det får utredningen visa, och den får ha sin gång för att vi ska veta vad som har hänt.

Har nyligen granskats av IVO

Den del av Sis-hemmet som det handlar om hade vid tillfället för suicidförsöket 12 ungdomar placerade enligt ”Lagen om vård av unga” – bland annat för kriminalitet, missbruk eller ohållbara hemförhållanden.

Boendet har nyligen granskats av Inspektionen för vård och omsorg (IVO), bland annat efter olika klagomål från intagna ungdomar.

Har en tuff personalsituation

För IVO berättar ledningen för boendet att det varit en tuff personalsituation under våren. Men inför sommaren ser det bättre ut enligt boendets chef Margareta Jonsson för SVT Nyheter Väst.

– Vi fyller upp de vakanser vi har, givet att det inte blir snabba avhopp, säger hon till SVT Nyheter Väst.

I början av juni gick Sis nationellt upp i stabsläge, bland annat på grund av personalbrist. Då skrev man i ett pressmeddelande ”Sis kan idag inte leva upp till kravet att omedelbart anvisa plats utifrån barnens och ungdomarnas behov och socialtjänstens efterfrågan”.

– En placering inom Sis är ofta det sista alternativet för barn och unga med de allra största behoven. Vi jobbar hårt för att hantera situationen här och nu, och med en stabsfunktion kommer vi ha bättre möjligheter att organisera, strukturera och göra nödvändiga prioriteringar, sa Johan Feldtmann, chef för stabsorganisationen i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.