Kriminalvårdaren: Fick sluta efter påpekande om tystnadskultur

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en utbredd tystnadskultur och ledningen måste agera. Det var budskapet i det mejl kriminalvårdaren Erika skickade till kollegorna. Men kritiken kostade henne jobbet, menar hon.

– Folk vågar inte gå till cheferna, de tar det som personlig kritik, säger hon.

I SVT:s granskning vittnar flera kriminalvårdare på landets tyngsta anstalter om bristande säkerhet och dålig arbetsmiljö. Få vill ställa upp med namn och bild, eftersom de är rädda för att kritiken ska leda till repressalier. En kritik som också framgår i SVT:s enkät, där flera pekar på en utbredd tystnadskultur.

Mejlade efter uppsägningen

Kriminalvårdaren Erika, som egentligen heter något annat, sade upp sig efter att ha arbetat flera år på klass 2-anstalten i Kalmar. Efter beslutet skickade hon ett mejl till personalen där hon hyllade sina kollegor och uppmanade ledningen att ”ta vara på bra, erfarna och drivna kriminalvårdare”, samtidigt som hon varnade för att ”tystnadskulturen här är enorm, och ledningen måste göra något åt det”.

Granskningen av Kriminalvårdens anstalter

Kort efter att mejlet skickats fick hon besked om att erbjudandet att stanna kvar som timvikarie, som hon redan tackat ja till, inte längre var aktuellt.  

”Jag tycker inte att jag ska bli anklagad för det här. Du drar ledningen över samma kam”, sa den dåvarande chefen i ett inspelat samtal. Hon var också tydlig med att det kritiska mejlet var skälet till att hon inte längre ville erbjuda något timvikariat.

”Måste ta på stort allvar”

Chefen arbetar inte längre kvar på anstalten eller myndigheten. 

Anstaltschefen Hans Lagerlöf vill inte kommentera Erikas fall, men säger till SVT att ledningen arbetar med att förbättra situationen.  

– Jag har inte fått till mig att det finns någon fortsatt tystnadskultur, men det kan jag inte ta gift på. Och vi måste ta detta på stort allvar. 

Hör den dolda inspelningen med den dåvarande chefen i videon ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskningen av Kriminalvårdens anstalter

Mer i ämnet