Justitieministern: ”Vi måste sätta större press på nätjättarna”

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken mot Googles underlåtenhet att plocka bort extremt och olagligt material från bland annat Youtube har varit stark. Nu vill regeringen göra gemensam sak med tidningarnas intresseorganisation för att sätta press på ägarna.

Den senaste veckan har organisationen Tidningsutgivarna (TU) riktat stark kritik mot nätjätten Google, som bland annat äger Youtube.

Orsaken är att extrema organisationer, inte minst på högerkanten, lägger upp klipp på videodelningssajten Youtube. Klipp som innehåller stulet upphovsrättskyddat material, trakasserier och ibland hot. Något som tidningarna Expressen och Dagens Nyheter uppmärksammat i en rad artiklar och reportage den senaste tiden.

Agera tillsammans

I SVT:s Agenda öppnar justitieminister Morgan Johansson (S) för att regeringen ska bjuda in TU till samtal för att de tillsammans ska föra dialog med nätjättarna för att komma tillrätta med olagligheterna.

–Jag tror att vi i vart fall måste utöka större press på nätjättarna. De låter material ligga kvar som är olagligt. Så kan vi inte ha det. Vi har åsiktsfrihet. Men nazism är ingen åsikt. Det är ett brott mot mänskligheten, säger Morgan Johansson i SVT:s Agenda.

– När man sprider den typen av extrema åsikter, där man ibland uppmanar till våld och hot motgrupper då, är det olagligt.

EU-lagar

Enligt justitieministern kan även EU:s lagstiftning bli ett verktyg – om nätjättarna fortsätter sprida olagligt material.

– Den ansvarige EU-kommissionären kommer hit (till Sverige) på torsdag. Då ska vi fortsätta den diskussionen där man hotar nätjättarna med EU-lagstiftning om man inte blir bättre på att ta tag i det här extrema materialet som finns, förklarar Morgan Johansson.

– Det är en sak som hänt nu är att extremisterna hittar varandra mycket lättare nu, och triggar varandra på nätet. Och till slut kan det sluta väldigt illa, som vi vet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.