Det har bubblat och jäst under lång tid men nu verkar missnöjet inom stora delar av kvinnorörelsen ha kokat över.
– Vi kan inte tåla att det är så här längre. Vi kan inte tåla att kvinnor blir kränkta och våldtagna gång på gång, säger Azam Qarai på Kvinnors nätverk.
Det finns berättelser om sexövergrepp där kvinnan inte ser någon mening med att anmäla. Många gånger känner sig offret misstänkliggjort.
Till det kommer en lång rad frikännande domar mot misstänkta väldtäktsmän.
– Ett nej är tydligen inte längre ett nej. Nu blev det så tydligt. Trots att mannen medger att hon sa nej blev han friad, säger frilansjournalisten och debattören Cissi Wallin och syftar på den friande domen nyligen i ett våldtäktsmål i Lund.
– Det räcker inte att du säger nej. Ett nej kan alltid tolkas som ett ja, säger hon.
Ömsesidigt
Det är bara ett drygt halvår sedan sexualbrottslagen skärptes något men kritiker menar att lagen är bristfällig. Till exempel står det ingenting om att sex ska vara ömsesidigt att det ska finnas samtycke.
– Tyvärr kommer det att komma flera rättsfall som belyser den här problematiken, säger Madeleine Leijonhufvud professor emerita i straffrätt.
Argumenten som motståndarna ofta för fram är att en samtyckesparagraf skulle bli svår att tolka och att det i praktiken skulle bli komplicerat att bevisa om båda var med på att ha sex eller inte.
– Det är svårt att bevisa i dag. Det kommer inte att bli lättare att bevisa men det är inte det som är vitsen med en samtyckesreglering. Det handlar om att påverka människors beteende, att ändra attityden, säger Madeleine Leijonhufvud och jämför med lagen mot barnaga som påverkat människor inställning.
I dag är det självklart för de flesta att man inte ska slå barn, påpekar hon.
– Målet är att det ska bli färre övergrepp inte att det ska bli fler fällande domar, tillägger hon.
Folkpartiet ändrade sig
I riksdagen är det bara socialdemokraterna och moderaterna som är emot en samtyckesreglering.
Folkpartiet är det parti som senast bytte åsikt i den här frågan. Det var bara några månader sedan och nu vill man ha en samtyckeslag.
– Det här är en så tydlig moralfråga. Det är så självklart att ett nej ska vara ett nej, säger Johan Pehrson, Folkpartiets talesperson i rättsfrågor.