Forskare vid universitetet i York har gått igenom 13 större långtidsstudier och kommit fram till att k-vitaminet spelar en viktigare roll än man anat för att binda kalcium till kroppen.
Svenska forskare har tidigare tittat på k-vitaminets betydelse men vill se fler studier innan kostråden ändras, skriver Svenska Dagbladet. K-vitamin finns naturligt i gröna bladgrönsaker.
Två varianter
Forskarna anser också att det behövs fler studier för att reda ut eventuella skillnader mellan de olika varianter som finns av K-vitamin. Olika studier har pekat ut två varianter av K2-vitaminet som särskilt bra för benhälsan: MK-4 och MK-7.
I Sverige lider var tredje kvinna och var sjätte man över 70 år av
benskörhet. Sjukdomen brukar kopplas till kalciumbrist, D-vitaminbrist och för lite fysisk träning.
-K-vitamin är i allra högsta grad intressant i samband med bentäthet. Först kommer kalcium och D-vitamin men sedan kommer faktiskt K-vitamin, säger Östen Ljunggren, professor i barnmetabolism vid Akademiska sjukhuset i Uppsala till SvD.
K-vitamin är annars mest känt för att bidra till att blodet koagulerar, svårläkta sår kan vara ett tecken på relativt långt gången brist.
Fakta: K-vitamin
- Har fått sin beteckning av att det har betydelse för blodets koagulation. K-vitamin deltar också i bildningen av proteinet osteokalcin i benvävnaden.
- Anses skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar och motverka nedbrytning av nerver.
- Vitaminet K1 förekommer i frukt och gröna bladgrönsaker, t.ex. kål och spenat, medan K2 finns hos djur och mikroorganismer.
- K-vitaminbrist leder till protrombinbrist och därmed till ökad blödningsbenägenhet.
Nationalencyklopedin