• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kamala Harris första kvinnliga vicepresidenten i USA – firas i Indien

Uppdaterad
Publicerad

Kamala Harris, dotter till indiska och jamaicanska invandrare, är snart den mäktigaste kvinnan i USA:s 244-åriga historia. Den nyvalda vicepresidenten hyllas av världsledare – och firas med fyrverkerier i sina förfäders hemby i Indien.

”Vi gjorde det, Joe”. Med de orden blev Kamala Harris historisk. Sent i går kväll klev USA:s nyvalda vicepresident upp på scen och höll ett tal där hon flera gånger riktade sig till kvinnor och minoritetsgrupper.

– Samtidigt som jag är den första kvinnan att tillträda kommer jag inte att vara den sista. Alla små flickor som tittar i natt ser att det här är möjligheternas land, sa hon bland annat.

Presidentvalet i USA 2020

Efteråt hyllades hon av av både amerikanska väljare, politiker och världsledare.

”Till alla flickor som ser det här... tvivla aldrig på att du är värdefull, har makt och förtjänar alla chanser i den här världen”, twittrade Hillary Clinton, som förlorade presidentvalet mot Donald Trump för fyra år sedan.

Indiens premiärminister gratulerade

Även Indiens premiärminister Narendra Modi valde att rikta en särskild gratulation till Kamala Harris.

”Din framgång är banbrytande och en källa till stolthet. Inte bara för dina medsystrar utan för alla amerikaner med rötter i Indien”, skrev han på Twitter.

Bogotas borgmästare Claudia López säger att Kamala Harris står för ”en historisk seger i alla avseenden”.

”Den första kvinnliga vicepresidenten. Afro, indisk, jamaicansk. Flest röster i USA:s historia. Ett hopp för demokratin. Ge aldrig upp, varje röst räknas!”, twittrar hon.

”En viktig förebild”

Alexander de Croo är premiärminister i Belgien:

”Jag vill gratulera Kamala Harris till det historiska valet som den första kvinnliga vicepresidenten. Hon kommer att bli en viktig förebild för unga kvinnor i hela världen genom att visa dem att pojkar och flickor har samma rättigheter och möjligheter”, twittrar han.

Även statsminister Stefan Löfven gratulerar Harris:

– Jag vill varmt gratulera Joe Biden till att ha blivit vald till USA:s president. Lika varma gratulationer vill jag ge till Kamala Harris, till att ha blivit vald till den första kvinnliga vicepresidenten någonsin, säger han.

Firades med fyrverkerier i Indien

Även i Thulasendrapuram, den by i Indien som Kamala Harris indiska släktingar härstammar från, firade. På videoklipp från festligheterna syns byborna hylla vicepresidenten med bland annat fyrverkerier. Tidigare har byborna anordnat en ritual och bett för Kamala Harris och Joe Bidens valseger, rapporterar CBS News.

Fakta: Kamala Harris

56-åriga Kamala Harris skrev i somras historia genom att bli den första svarta kvinnliga vicepresidentkandidaten i USA:s historia. 2016 blev hon den andra svarta kvinnliga senatorn, när hon valdes in som representant för delstaten Kalifornien.

Harris far är från Jamaica och hennes mor från Indien, men hon växte upp i Oakland i norra Kalifornien. Efter att ha bott en tid i Kanada och studerat vid Howard University i Washington DC återvände hon till sin hemstat för att jobba som åklagare.

2011 utsågs hon till delstatens högsta juridiska chef, motsvarande justitieminister.

Harris hade siktet inställt på Vita huset i fjol. Under den första valdebatten mellan Demokraternas aspiranter angrep hon sin nuvarande parhäst Joe Biden för att han tidigt i karriären samarbetat med senatorer som var för segregation, men hennes egen kampanj blev kortlivad och i december 2019 klev hon av.

Gift med advokaten Douglas Emhoff. Paret har inga egna barn.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet