I en intervju med SVT Nyheter berättar den 50-årige mannen att han gjorde allt för att försäkra sig om att porrproduktionen skulle vara laglig. Bland annat pratade han med en jurist som rådde honom att upprätta olika avtal, som kvinnan skrev under innan de påbörjade filminspelningarna.
Men förra våren slog Södertälje tingsrätt fast att han otillbörligt utnyttjat hennes särskilt utsatta situation och beroendeställning till honom samt organiserat en träff med en sexköpare – som mannen filmade och deltog i.
Han överklagade och Svea hovrätt friade honom från både våldtäkt och koppleri, med hänvisning till själva bolagsupplägget och avtalen.
– Varför hovrätten inte anser att organisera ett sexköp på detta sätt faller inom begreppet att ”främja” en tillfällig sexuell förbindelse är oklart för mig, säger kammaråklagare Cecilia Tepper.
”Intressant slutsats”
SVT Nyheter har varit i kontakt med flera poliser och rättsexperter, varav ingen tidigare hört talas om något liknande upplägg.
Märta Johansson, docent i rättsvetenskap vid Örebro universitet, förstår inte heller hur mannen kunde frias från koppleri.
– Domstolen säger att på grund av att det här faktiskt uppfyllda koppleriet görs i bolagsform och på grund av att det spelas in så utgör inte det koppleri, och det är en intressant slutsats som jag tror många ställer sig väldigt främmande till.
Mikael Ruotsi, lektor i konstitutionell rätt vid Uppsala universitet, tolkar det som att rekvisiten för koppleri ”av någon anledning” inte ansetts uppfyllda.
– Så som jag tolkar det hänger det samman med det här affärsupplägget, att man får spela in porrfilmer i Sverige och ta betalt för det och så vidare. Jag får intrycket att det då kanske blir ganska lätt att kringgå koppleribestämmelsen genom den här typen av skenverksamhet, säger han.