Kampanj för penisförstoring kan väcka ångest

Uppdaterad
Publicerad

Två privata vårdföretag, Q-med och Akademikliniken, driver nu en PR-kampanj för att fler män ska genomföra en penisförstoring. Men satsningen får kritik. Enligt forskare kan fokuseringen på penis storlek skapa både komplex och ångest hos unga människor.

Det kan vara känsligt för en man att visa sig naken om snoppen inte är så stor. Så känsligt att ett hundratal varje år betalar tiotusentals kronor för att göra den längre eller tjockare.

På Akademikliniken i Stockholm, ett av två ställen i Sverige som utför sådana operationer, gjordes förra året 40 penisförtjockningar och 10 penisförlängningar. I år ser det ut att bli något fler.

-Jag gör det för att jag då kommer att känna mig mycket bättre, säger ”Fredrik” till Rapport. Han ska genomgå både förlängning och förtjockning, och hoppas också att det ska bli bättre vid vissa samlagsställningar.

”Fredriks” operation skulle egentligen kosta 63.000 kronor, men förtjockningen har han fått gratis eftersom han hjälper företagen i dess marknadsföring.

Tveksam utveckling

Penisförlängningen på 2-4 cm, fungerar i stort sett bara i slakt tillstånd, effekten är huvudsakligen estetisk. Och den här utvecklingen mot fler operationer är olycklig, menar Thomas Johansson, professor i socialpsykologi:

-Även om det kan kännas bra för den enskilde med plastikoperationer, så sänder det signaler till unga om att vi måste vara perfekta. Det kan lätt skapa ångest.

Jan Jernbeck, plastikkirurg på akademiklinikenn, håller inte med.

-Det skapar inte komplex. Vi hjälper män som länge har funderat på det här. Undersökningar visar att många män har funderat på det här någon gång under sitt liv, liksom kvinnor har funderat på att göra något åt sina bröst. Genom nya tekniker ger man dem möjligheter att bli av med ett komplex. Man skapar inte ett, man hjälper dem att bli av med ett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.