• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”Man kan se att den här varianten blir väldigt snabbt dominant” säger Emma Frans i SVT:s Morgonstudio. Foto: SVT

”Kan lätt bli att man rapporterar om det obehagliga” – Emma Frans svarar på påståenden om deltavarianten

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har fått en samhällsspridning av den så kallade deltavarianten av coronaviruset – men är den mer smittsam och blir man sjukare? I SVT:s Morgonstudion svarar forskaren Emma Frans på några vanliga påståenden om covid-19.

Mycket tyder på att delta, som i sig har omkring 13 olika mutationer, är mer smittsam än andra varianter av covid-19 – och den kan till och med vara 50 procent mer smittsam än den tidigare dominerande alfavarianten av viruset.

– Den var i sin tur mer smittsam än den här ursprungsvarianten som spreds för ett år sedan, säger Emma Frans i Morgonstudion.

Coronapandemin

Att risken för sjukhusvistelse fördubblas bekräftas av en ny studie publicerad i The Lancet, där det dock också konstateras att patienter i snitt vårdas kortare på sjukhus.

Påståendet om att man får andra symtom av deltavarianten, exempelvis har det kommit brittiska rapporter om huvudvärk, är mer osäkert enligt Emma Frans.

– Man övervakar det här och när man har pratat om corona på sistone har man pratat om vissa karaktäristiska symtom som till exempel att lukt- och smaksinne försvinner, förhöjd kroppstemperatur och hosta.

– Men när man har studerat det här i Storbritannien verkar det vara lite andra symtom bland de mest frekventa och man ser just det här med huvudvärk, ont i halsen och rinnande näsa. Men som ni vet är det också generella coronasymtom, det kan ju variera väldigt mycket.

”Låter obehagligt”

Från Indien har det också kommit rapporter om illamående, kräkande och plötsligt hörselbortfall bland de som blivit allvarligt sjuka.

– Det låter obehagligt men det kan lätt bli så att man rapporterar om det som är obehagligt. Det behövs mer systematiska studier för att ta reda på hur vanliga den här typen av symtom är.

En dos vaccin ger sämre skydd

Ytterligare ett påstående är att man blir sjukare av deltavarianten.

– Det finns sådana rapporter och det man ser är att det verkar som att man har en högre risk att bli så pass sjuk att man behöver sjukhusvård. Men alla är inte överens på den här punkten.

– När det gällde alfavarianten diskuterades det här länge och det är först i dag som man säger att den ger något allvarligare sjukdom jämfört med ursprungsvarianten.

När det gäller påståendet att vaccin inte skyddar lika bra mot deltavarianten svarar Emma Frans:

– Det man ser är att man har ett gott skydd mot allvarlig sjukdom om man har fått två doser. Men det man ser ganska tydligt här är att man till skillnad från de tidigare varianterna inte har lika gott skydd om man bara har fått en dos av vaccinet.

Ser mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet