Marion Jones Foto: Scanpix

Kända dopingfall i friidrottsvärlden

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit många genom åren. Senaste dopningsskandalen briserade i somras, när amerikanske stjärnsprintern Tyson Gay testade positivt. Här är stjärnorna som chockat friidrottsvärlden.

Tyson Gay

Världens snabbaste man i år, Tyson Gay, testade positivt för dopning i maj. Tyson Gays tid i de amerikanska mästerskapen, 100 meter på 9,75, var den snabbaste tiden i år men den har strukits. – Jag har ingen sabotagehistoria. Jag litade på någon som svek mig, sade Gay med tårar i ögonen till nyhetsbyrån AP när det första positiva provsvaret kom.

Asafa Powell

Strax efter att Tyson Gay befunnits dopad avslöjades att även sprintern och VM-medaljören Asafa Powell från Jamaica lämnat positiva dopningsprover. Powell har bedyrat sin oskuld.

Marion Jones

Stjärnsprintern Marion Jones från USA fråntogs fem olympiska medaljer, varav tre guld, efter att hon erkänt att hon använt anabola steroider. Marion Jones testade positivt för dopning år 2006.

Justin Gatlin

VM- och OS-mästaren på 100 meter, Justin Gatlin, lämnade positiva dopningsprover 2006. Resultaten visade på onormalt höga värden av testosteron. Gatlin hävdade att han inte medvetet tagit några otillåtna medel, men stängdes av i fyra år.

Ben Johnson

Den kanadensiske sprintern vann OS-finalen i 100 meter i Seoul 1988. Men Johnson diskvalificerades några dagar senare efter att ha lämnat ett dopningsprov som visade på anabola steroider. Ben Johnson förlorade sina OS- och VM-titlar och hans världsrekordnoteringar ströks.

Ludmila Engquist

Ludmila Engquist blev svensk medborgare och vann både OS-guld och VM-guld i häcklöpning åt sitt nya hemland på 1990-talet. Men när hon några år senare skulle pröva lyckan i vintersporten bob i stället så avslöjades hon som dopad. I december 2001 stängdes hon av i två år på grund av dopning med anabola steroider.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.