Förre statsekreteraren Erik Bromander (S) förhörs i KU om turerna kring Transportstyrelsen. Foto: TT

Erik Bromander: ”Känsliga uppgifter kunde röjas”

Uppdaterad
Publicerad

Förre statssekreteraren Erik Bromander bekräftar att han fick information på ett tidigt stadium, men att han inte visste att generaldirektör Maria Ågren skulle ha brutit mot några lagar.

Han är en av nyckelpersonerna i Transportstyrelseskandalen, som nu frågas ut av riksdagens konstitutionsutskott (KU).

Erik Bromander bekräftar i KU att han i februari 2016 fick information om att det fanns en risk att känsliga uppgifter kunde röjas i samband med att it-driften lades ut på entreprenad. Men han uppger att han inte fick veta att generaldirektör Maria Ågren skulle ha brutit mot några lagar.

Dialog med Säpo

Bromander fick bilden av att Maria Ågren hade genomfört åtgärder, planerade ytterligare åtgärder och hade en dialog med Säpo.

IT-skandalen

– Jag hade ingen anledning att tvivla på att Maria Ågren inte skulle lösa frågan, säger Bromander.

Maria Ågren har uppgett att hon känt ett tryck från regeringens sida, bland annat från Erik Bromander, att genomföra upphandlingen av it-driften enligt den bestämda tidsplanen.

– Det där stämmer inte alls, säger Erik Bromander.

Han uppger att det varit många projekt igång samtidigt på Transportstyrelsen och att det inte var outsourcingen av it-driften som han pressade på om.

Inte gjort tillräckligt

Bromanders chef, Anna Johansson, informerades först i januari 2017. Bromander medger att han inte gjort tillräckligt för att försäkra sig om att informationen spreds uppåt.

– Jag borde ha gjort mera för att Anna Johansson skulle fått information, säger han.

Erik Bromander var statssekreterare åt den tidigare infrastrukturministern Anna Johansson (S), som tvingades avgå efter att skandalen blev känd.

Enligt Transportstyrelsens dåvarande generaldirektör Maria Ågren, som fick sparken av regeringen, så informerades Bromander redan under 2016 om vad som pågick på myndigheten. Anna Johansson själv säger att hon fick informationen först i januari 2017.

Lyckades inte förklara

Bromander tvingades avgå på grund av sitt vidlyftiga resande innan skandalen på Transportstyrelsen blev känd. Han har hittills, innan KU-förhören, inte uttalat sig över huvud taget om sin roll i informationsflödet i regeringskansliet.

Därför fanns det förväntningar på att han skulle kasta ljus över vad som hände.

Men Andreas Norlén (M) tycker inte att Bromander lyckades förklara varför han inte informerade sin minister eller pratade om det med statssekreterare på andra departement.

-Det framstår som en smula anmärkningsvärt att han inte anser att det funnits anledning att hissa den här frågan högre upp eller i sidled, säger Norlén.

-Trots att statssekreteraren och statsrådet hade i stort sett daglig kontakt, så nämndes uppenbarligen aldrig den här frågan vid något tillfälle.

Mia Sydow Mölleby (V) tror att det kan vara så enkelt som att Bromander bedömde att det inte var någon särskilt allvarlig information och därför inte förde den vidare.

-Det jag tycker är mest anmärkningsvärt i det här är att ingen tar ansvar för någonting. Det är alltid som att man puttar runt på en boll och så är det ingen som tar den, säger hon.

Allmänheten borde informerats

Anders Ygeman (S), som tvingades avgå som inrikesminister till följd av skandalen, sade i tisdags att regeringen borde ha varit bättre på att informera allmänheten och oppositionen om it-skandalen på Transportstyrelsen.

– Då hade vi sluppit mycket av den här skiten, sade han på en träff med riksdagsjournalister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet