”Det har väl inte undgått någon att vi har problem med vår första leverans från Apotekstjänst” skriver en tjänsteman redan den 3 oktober. Foto: SVT

Sjukvårdskaoset bakom kulisserna: Apotekstjänst lovade bättring – men det blev värre

Uppdaterad
Publicerad

Leveranserna av sjukvårdsmaterial krånglade redan från start. Bolaget Apotekstjänst gav löften som inte infriades. Och ansvariga politiker fick kunskap om fortsatta problem via medierna – i stället för från sina egna tjänstemän. Det framgår av interna mejl som SVT Nyheter tagit del av.

Den 3 oktober har Apotekstjänst haft ansvaret för leveranserna i drygt två dygn. Strax efter klockan 11 skriver en tjänsteman till politikerna i den nämnd som styr verksamheten:

”Det har väl inte undgått någon att vi har problem med vår första leverans från Apotekstjänst.”

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Redan då hade bolagets ledning utlovat en redogörelse av förklaringar och åtgärder. ”Det som sagts till mig muntligt är att det varit problem med plock och att arbetet med att få in varor från Kungsbacka lagret, samtidigt som daglig drift, kraftigt underskattades.”

Regionerna Örebro, Västmanland, Sörmland, Dalarna och Uppsala har en gemensam organisation för verksamheten – som styrs av politiker från de sex länen. Tommy Levinsson (S) från Västmanland reagerar kraftigt på beskedet.

”Det är allvarligt att de sitter i möte i FYRA timmar, då de ligger efter med plock. Mitt förslag är att Behcet, jag och Petter skriver ett ampert brev till ledningen på Apotekstjänts och påtalar bristerna”.

Saknar information

Men problemen var inte över. En vecka senare, den 10 oktober, har media börjat uppmärksamma att sjukhus går upp i stabsläge. Leif Lindström (S) från Sörmland efterlyser bättre information från tjänstemännen.

”Har den största förståelse för att ni måste prioritera ert arbete med att få igång leveranserna men någon form av information borde i en så allvarlig situation gå ut till nämnden.”

Varuförsörjningens chef Petter Karlsson ber snabbt om ursäkt – och skriver att man hoppats på bättring:

”I förra veckan var det problem hos Apotekstjänst men det besked vi fick då var att det skulle försvinna under helgens normalt sett ”arbetsfria” dagar som man nu bemannade. När helgen så var över var problemen istället större.”

Även Region Uppsalas presschef Jessica Elgenstierna påpekar att ”de tidigare lugnande beskeden vi har fått om leveranserna av förbrukningsmaterial var felaktiga.”

Beställer för mycket

Av mejlkorrespondensen framgår att Apotekstjänst uppfattar det som ett problem att regionerna beställer för mycket under krisen. ”Det har varit ett problem med att speciellt Sörmland varit så pass stor att de tagit de totala lagersaldona på ett antal produkter”.

I den åtgärdsplan som bolaget skickar uppmanar man nu regionerna att inte bygga upp egna, lokala lager – och att beställa från konkurrenten Onemed om leveransen tar för lång tid.

Utåt avvaktar både politiker och tjänstemän med besked om eventuella konsekvenser för samarbetet med Apotekstjänst. Men i ett mejl till bolaget skriver Varuförsörjningen att de kommer att få betala för merkostnader: ”Nu när vi beställer varor som beställdes från 1-3 oktober (restlistan), så uppstår det merkostnader för produkt och logistik. Ni är väl medvetna att denna merkostnad måste ni komma att stå för”.

Av mejlen framgår också att Varuförsörjningen planerar ett tufft svar på bolagets åtgärdsplan:

”Vår planerade respons: Varuförsörjningen och Apotekstjänst Sverige AB (bolaget) har ingått ett avtal avseende tredjepartslogistik. Bolaget har sedan avtalsstart den 1 oktober 2019 inte uppfyllt sina åtaganden enligt avtalet. /.../ Ansvaret för den valda lösningen är bolagets och påverkar inte Varuförsörjningens eller de i avtalet ingående regionernas/kommunernas möjlighet att använda sig av avtalsenliga påföljder för avtalsbrott.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Mer i ämnet