I ett slutförvar ska använt kärnkraftsbränsle kunna förvaras säkert i 100 000-tals år. Detta eftersom det tar lång tid för radioaktiviteten att klinga av. Under tiden kan det utgöra en fara för både människa och miljö.
Enligt Johan Swahn från Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning är det inte visat att förvaret i Forsmark kommer klara detta.
– Det finns en omfattande forskarkritik som säger att kopparkapslarna inte kommer att fungera som tänkt och kan gå sönder redan efter ett par hundra år, säger han till SVT.
SKB: ”Kommer att skydda”
Svensk kärnbränslehantering (SKB) som ansvarar för bygget i Forsmark menar att underlaget är tillräckligt och att förvaret kommer bli säkert. Företaget har genomfört både teoretisk och praktisk forskning och projektet har fått godkänt att Strålsäkerhetsmyndigheten.
– Det är ett system av barriärer, både kopparkapseln men även bentonitlera och själva berget. Tillsammans bygger de ett system som kommer skydda oss, säger Johan Dasht, VD på SKB.
Inte tillräckligt säkert
Att projektet fått godkänt av Strålsäkerhetsmyndigheten och SKB är inte tillräckligt, menar Johan Swahn.
Enligt honom är bedömningen gjord utifrån att kopparkapslarna, bentonitleran och berget tillsammans utgör en robust lösning.
– Man kan inte lita på att de andra barriärerna fungerar. Man måste vara helt säker på alla barriärerna fungerar. Den forskning SKB bedrivit är inte övertygande, säger Johan Swahn.