Historiker: ”Karl XIV Johan är arkitekten för den svenska alliansfriheten”

Uppdaterad
Publicerad

Ett av argumenten mot ett Nato-medlemskap är Sveriges historiska alliansfrihet. Men hur blev Sverige egentligen alliansfritt?

– Den stora förändringen kommer egentligen med Napoleonkrigen och finska kriget specifikt. När Sverige förlorade Finland, säger Fredrik Eriksson, docent i militärhistoria.

Det finska kriget 1809 satte stopp för de svenska stormaktsdrömmarna. 1809 besegrades Sverige av Ryssland. Finland, då en del av Sverige, förlorades till fienden i öst.

Nederlaget ledde till ett dynastiskifte i Sverige och familjen Bernadotte, med kung Karl XIV Johan, kom till makten. Det var han som la grunden till alliansfriheten.

Sverige och Nato

– Han insåg att Sverige inte kunde återerövra Finland och inte heller besegra Ryssland. Lösningen var istället att hålla sig utanför stormaktsäventyr, säger Eriksson.

– Ryssland är en väldigt viktig del i det svenska alliansfrihetsbygget. Ryssland är ju någonstans huvudfiende i det svenska tänkandet. Med undantag för Tyskland under andra världskriget, säger Eriksson.

Det finns tillfällen i historien där Sveriges alliansfrihet varit ifrågasatt i förhållande till Ryssland. Se vilka i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet