– Vi lever i en tid där det inte längre rustas ned, utan på vissa håll rustas upp. Det kan vi inte acceptera, säger Tysklands utrikesminister Heiko Maas.
Ministrar och andra företrädare för bland annat Tyskland, Japan och Kanada – samtliga utan egna kärnvapen – fanns bland deltagarna på tisdagens möte i Stockholm.
Oro för viktiga avtal
Det snart 50 år gamla icke-spridningsavtalet Nuclear Non-Proliferation Treaty (NPT) var i fokus på kärnvapenmötet i Stockholm, enligt UD. Avtalet anses vara det viktigaste för kontroll av massförstörelsevapen och oron är stor inför nästa översyn av avtalet 2020.
Utvärderingen sker vart femte år och den senaste ses som ett misslyckande. Därför är oron stor att avtalet som gäller 191 stater ska spricka.
Nytt möte i Berlin
Tysklands utrikesminister Heiko Maas välkomnar Wallströms initiativ och betygar att den tyska regeringen har ett stort intresse av att fortsätta samarbetet om kärnvapennedrustning.
– Frågan är ju knappt på den politiska dagordningen längre, men den hör hemma där. Vi behöver internationellt samarbete, och därför har jag själv erbjudit mig att stå värd för ett möte i början av nästa år i Berlin, säger han i anslutning till mötet.
Hopplöshet
Dan Smith, chef för fredsforskningsinstitutet Sipri, anser att den internationella diskussionen om nedrustning allt mer kännetecknas av hopplöshet.
Samtidigt poängterar han att ickespridningsavtalet är en uppgörelse som handlar om att ge och ta, och att det bland många länder utan kärnvapen finns en frustration över att kärnvapenmakterna inte uppfyller sin del av överenskommelsen.
– Det som har hänt det senaste året, vad gäller vapenkontroll mellan USA och Ryssland, ökar otåligheten ytterligare, säger Dan Smith.