Fredspristagare kritisk mot regeringens kärnvapenpolitik inför kärnvapenmötet i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Beatrice Fihn, mottagare av Nobels fredspris, är kritisk mot att regeringen inte undertecknat FN:s kärnvapenförbud.

– Så länge Sverige står utanför förbudet kommer regeringens fina ord om nedrustning att klinga falskt, säger hon.

Fredspristagaren reagerar också kraftigt på att ingen av dem som överlevde atombomberna i Japan 1945 bjudits in till det internationella ministermötet om kärnvapen i Stockholm.

På tisdagen genomförs en stor internationell kärnvapenkonferens med ett 15-tal länder i Stockholm. Inga kärnvapenstater är inbjudna.

Utrikesminister Margot Wallström (S) uppger att det är ett ministermöte som ska avhandla det snart 50 år gamla icke-spridningsavtalet The Non-Proliferation Treaty (NPT).

Avtalet anses vara det viktigaste för kontroll av massförstörelsevapen, och oron är stor inför nästa översyn av avtalet år 2020.

– Vi välkomnar det svenska initiativet. Men om svenskt ledarskap i denna fråga ska tas på allvar behöver man skriva på förbudet mot kärnvapen, anser Beatrice Fihn, som tog emot Nobel fredspris 2017 och är chef för ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons).

FN:s förbud

I januari 2019 presenterade regeringens särskilda utredare Lars-Erik Lundin en utredning om konsekvenserna av en svenskt anslutning till FN:s konvention om ett kärnvapenförbud.

Han avråder Sverige från att skriva under överenskommelsen i dess nuvarande form. Huvudargumenten är att inga Natoländer och kärnvapenstater har undertecknat eller godkänt konventionen i sina parlament.

Men Beatrice Fihn anser att regeringens linje är ohållbar.

– Sverige kan inte jobba för nedrustning samtidigt som man försvarar och stödjer rätten till att inneha, utveckla och använda kärnvapen. Så länge Sverige står utanför förbudet kommer regeringens fina ord om nedrustning att klinga falskt, säger hon.

Överlevare

Beatrice Fihn uttrycker också besvikelse över att inte någon av dem som överlevde atombomberna i Japan 1945 och är i livet i dag bjudits in till konferensen i Stockholm på tisdagen.

– Vi är besvikna över att civilsamhället och överlevare från Hiroshima och Nagasaki blivit exkluderade från detta möte. Målet med mötet är att skapa politisk vilja till nedrustning, och just civilsamhället och offer för kärnvapen är oumbärliga för att skapa sådan politisk vilja.

Förberedande möte

Utrikesminister Margot Wallström (S) uppger vid lunchtid på tisdagen att hon haft ett ”förberedande möte med civilsamhället”.

”Civilsamhällets engagemang för kärnvapennedrustning är centralt för arbetet också på politisk nivå. Därför har vi haft förberedande möte med civilsamhället inför den här konferensen och jag kommer att ta upp deras synpunkter vid mötet idag”, skriver Margot Wallströms pressekreterare i ett mejl till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.