Sahlgrenska universitetssjukhusets förlossningsavdelning, Östra BB, erbjuder vattenfödsel. Foto: Jonas Dagson/TT

Kartläggning: Här erbjuds vattenfödsel på BB

Publicerad

Trots att antalet kliniker som erbjuder vattenfödsel har blivit fler de senaste åren, förekommer det bara i 4 av 21 regioner. Det visar en enkät som SVT Nyheter skickat ut. Bland de regioner som säger nej till vattenfödsel uppges bland annat brist på utrymme i lokaler eller att man vill se mer forskning i ämnet.

Regionerna anges i bokstavsordning. Den övergripande frågan som ställdes var ”Erbjuder ni vattenfödsel i er region”, med följdfråga om varför/varför inte.

BLEKINGE: ”Får stanna i badet tills de ska krysta”

Nej. Men kvinnorna får stanna kvar i badet tills det är dags att krysta. Sedan cirka fem år tillbaka har de fått stanna kvar i badet efter vattenavång.

DALARNA: ”Erbjuder bad som smärtlindring”

Nej. Vi har badkar för smärtlindring före framfödandet. Däremot ser vi inte att det finns grund att erbjuda vattenförlossning av arbetsmiljömässiga skäl eller av skäl som rör nyföddas hälsa, även om enstaka barnmorskor eventuellt kan tänka sig att göra detta.

GOTLAND: ”Vill avvakta utfall på större kliniker”

Nej. Vi är en liten förlossningsavdelning och vill avvakta utfall på större kliniker då eventuella risker för barnet/modern och omhändertagandet därefter är känsligare på ett litet ställe än på ett stort sjukhus, där omedelbar tillgång finns till exempelvis Neo-vård.

GÄVLEBORG: ”Svårare att kontrollera framfödandet”

Nej. Vi arbetar mycket aktivt med prevention för att undvika svåra bristningar under förlossningen och vattenförlossning gör det svårare för barnmorskan att hålla perinealskydd och kontrollera framfödandet för att undvika bristning. Vi har heller inte utrymme för bassäng i lokalerna.

HALLAND: ”Behövs forskning och erfarenhet”

Nej. Det behövs forskning och erfarenhet för att förändra och eventuellt i framtiden erbjuda detta.

JÄMTLAND/HÄRJEDALEN: ”Ligger inte i tiden”

Nej. Vi har inget intresse från gravida kvinnor för det. Det ligger inte i tiden och vi har inte lokaler för det.

JÖNKÖPINGS LÄN: ”Behöver utbilda personal”

Nej. För att kunna erbjuda en metod behövs fysiska förutsättningar, i detta fall tillräckligt stora badkar, och tillräckligt många utbildade personer. Vattenförlossning innebär även svårigheter att ha kontroll över mellangården i syfte att minska risken för allvarliga bristningar. Det kan även vara svårt att upprätthålla en god ergonomi för förlösande barnmorska.

KALMAR LÄN: ”Inte haft någon efterfrågan”

Nej.

Västerviks sjukhus: Anledningen är att vi inte lokalmässigt kan erbjuda detta, hygieniska aspekter. Ergonomin för personalen spelar också in.

Länssjukhuset i Kalmar: För att vi egentligen inte haft någon efterfrågan på vattenförlossning.

KRONOBERG: ”Ej patientsäkert”

Nej. I nuläget med de lokaler vi har är det ej patientsäkert att erbjuda denna typ av förlossning.

NORRBOTTEN: ”Har bara ett badkar”

Nej. Det beror främst på att vi bara har ett badkar på vardera förlossningsenhet, som används för smärtlindring under öppningsskedet i första hand. Badkaren/lokalerna är inte med lätthet anpassningsbara så att barnmorskan på ett säkert och bra sätt, både vad det gäller patientsäkerhet och arbetsmiljö, kan hjälpa den födande under utdrivningsskedet.

SKÅNE: ”Viktigt att tillmötesgå kvinnors önskemål”

Ja. Men det enda sjukhus i Region Skåne som erbjuder vattenförlossning är Lasarettet i Ystad.

Lasarettet i Ystad: Vi har fastställda riktlinjer för vilka kvinnor som kan erbjudas vattenfödsel. Det erbjuds till kvinnor som är friska, har haft en normal graviditet, kommit igång spontant i förlossningsarbete, alla intagningskontroller är normala och man förväntar en normal förlossning. Det är viktigt att så långt som möjligt tillmötesgå kvinnornas önskemål utan att riskera patientsäkerhet.

Skånes universitetssjukhus: Vi har ett badkar och en förlossningspool på Malmö förlossning, som används för smärtlindring.

Flera regioner svarar att de inte har lokaler som är anpassade för vattenfödsel. Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT

Helsingborgs lasarett: Vi har två badrum till elva förlossningsrum. Majoriteten av kvinnor som badar gör det för smärtlindring under öppningsskedet. Badrummen är inte utrustade för att kunna erbjuda säker förlossning i vatten och det vore inte rättvist mot övriga patienter om en patient stannade under hela sin förlossning i badrummet.

Personalen är i dagsläget inte heller tränade i att handlägga en vattenförlossning. Efterfrågan från patienterna på vattenförlossning är relativ sparsam. Hygien har dessutom mycket invändningar mot detta.

STOCKHOLM: ”Har gjort sedan maj 2018”

Ja. BB Stockholm erbjuder vattenförlossning och har gjort det sedan maj 2018. På våra övriga fem kliniker erbjuds inte vattenförlossning men vissa kliniker har bad för smärtlindring.

SÖRMLAND: ”Följer området med spänning”

Nej. I Region Sörmland vill vi erbjuda den absolut bästa och säkraste vården för både mor och barn, och vi följer utvecklingen av området vattenförlossning med spänning. Tills vidare erbjuder och uppmuntrar vi till bad i smärtlindrande och avslappnande syfte, under öppningsskedet.

UPPSALA: ”Har inte rätta utrustningen”

Nej. Vi har inte den rätta utrustningen i befintliga lokaler än.

VÄRMLAND: ”Har varken lokaler eller utrustning”

Nej. I dagsläget har vi varken lokaler eller utrustning för att kunna erbjuda vattenförlossning. Vi har endast badkar som komplement till smärtlindring.

VÄSTERBOTTEN: ”Lokalerna är inte anpassade”

Nej. Lokalerna är inte anpassade för detta.

VÄSTERNORRLAND: ”Saknar kompetens och utrustning”

Nej. Inte i Sundsvall i alla fall. Vi saknar både kompetens och utrustning. Det har heller inte varit någon efterfrågan från patienterna.

Temperaturen i vattnet ska vara max 37 grader vid en vattenförlossning. Foto: Oskar Idin/SVT

VÄSTMANLAND: ”Kvinnan kan bada under värkarbetet”

Nej. Under värkarbetet kan kvinnan bada. Vi har ett badkar på förlossningsavdelningen.

ÖREBRO LÄN: ”Har inte lokalmässiga förutstättningar”

Nej. Frågan är inte aktuell och har inte varit på många år eftersom vi inte har lokalmässiga förutsättningar att ha badkar på förlossningsrummen. Vi har endast två mindre sittbadkar inne på toaletten på två rum, dessa är inte tänkta eller möjliga att förlösa i.

ÖSTERGÖTLAND: ”Säker och uppskattad metod”

Ja. På Universitetssjukhuset i Linköping. Vattenfödsel efterfrågas av de födande kvinnorna. Eftersom det är en säker och uppskattad metod vid lågriskförlossning ingår det i vårt utbud.

VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN: ”Erbjuds på ett sjukhus”

Ja. På Sahlgrenska universitetssjukhuset erbjuds vattenförlossning. Två av våra andra sjukhusförvaltningar, Södra Älvsborgs sjukhus och Skaraborgs sjukhus, har inga vattenförlossningar. På NÄL gäller inga vattenförlossningar.

Så gjordes undersökningen

SVT Nyheter kontaktade samtliga pressansvariga i alla Sveriges regioner via mejl för att ta reda på om de erbjuder vattenfödsel på en eller flera kliniker. Alla regioner lämnade svar. I vissa fall har svaren behövt kortas något.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.