Förlossningspoolen inne på BB Stockholm fylls med vatten. Här har kvinnor fött i vatten sedan i maj i fjol, antingen i det uppblåsbara badet eller i badkaren som finns inne på rummen. Hittills har det blivit lite över 100 vattenfödslar.
– Vi upplever att efterfrågan av vattenfödslar ökar hela tiden, säger Britta Wernolf, vårdchef på BB Stockholm och utvecklar:
– Efter alla födslar får kvinnor utvärdera sin förlossning och vi kan se att de som fött i vatten generellt skattar sin födsel högre än kvinnor som fött på land.
Ovanligt och omdebatterat i Sverige
I ett hundratal länder, däribland våra nordiska grannländer, är det vanligt att kvinnor med så kallade lågriskförlossningar får föda i vatten i sjukhusmiljö. I Sverige används bad ofta som smärtlindring under förlossningens öppningsskede, men vattenfödsel är desto mer sällsynt – och omdebatterat.
– Sverige skiljer sig från andra länder vad gäller den väldiga skepsisen mot vattenfödsel, säger Hanna Ulfsdottir, barnmorska och forskare som gjort den första svenska studien i ämnet vid Karolinska institutet.
Hon tror att skepsisen beror på två saker: Dels avsaknaden av svensk forskning om vattenfödslar, dels en incident för 26 år sedan då ett barn avled i samband med att en kvinna födde i vattnet i sitt hem.
– Det var många omständigheter kring den förlossningen som spelade in, så det går inte att säga att det var just på grund av att barnet föddes i vattnet som gjorde att barnet avled, säger Hanna Ulfsdottir.
”Många kände sig stärkta och trygga”
I sin studie har hon studerat över 300 vattenfödslar och lika många ”vanliga” födslar, där man såg att det var lite ovanligare med grad 2-bristningar i vatten. Hon har även djupintervjuat 20 kvinnor om deras upplevelse av en vattenförlossning.
– Många kände sig stärkta, avslappnade och trygga. Värmen gav en smärtlindrande effekt. De upplevde förlossningen som mer hemlik, och mindre klinisk. Flera beskrev att de födde barn mycket på egen hand – någon beskrev det som att flytta från passagerarsätet till förarsätet.
Hanna Ulfsdottirs forskning visade inga skillnader när det gällde barnens välmående men studien är för liten för att man ska kunna dra några slutsatser angående det.
Hur ser forskningsläget ut internationellt?
– Det som saknas är den allra tyngsta typen av evidens som kallas randomiserade, kontrollerade studier. Men det finns många studier där kvinnor får föda efter eget önskemål – i vatten eller inte. Där förefaller det vara säkert för lågriskkvinnorna, och forskningen tyder på fördelar för kvinnan och inga uppenbara risker för barnet, säger Hanna Ulfsdottir, och hänvisar till forskning från England där man granskat data från 29 studier.
Upplever en ökad efterfrågan
När det nu nedlagda BB Sophia öppnade för fem år sedan var det ensamt i landet om att praktisera vattenfödsel – men på bara några år har klinikerna blivit fler. Det visar en kartläggning som SVT Nyheter har gjort. I dag erbjuds vattenfödsel på fyra kliniker, i olika omfattning: Östra BB i Göteborg, BB Linköping, Ystad BB och BB Stockholm. Samtliga uppger att de märker en ökad efterfrågan för vattenförlossningar.
– Det finns kvinnor som ringer hit och frågar om de kan få föda i vatten hos oss, säger Marie-Charlotte Nilsson, enhetschef på Ystad BB, där man haft förlossningar i vatten sedan 2016.
– Vattenfödsel ska egentligen inte behöva vara så unikt, det borde vara en rättighet. Vill man föda i vatten och allt är normalt så ska man få göra det, säger hon.
Östra BB på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har ett badkar för vattenfödsel. 2017 föddes 21 barn i vatten - i fjol var det 43, mer än dubbelt så många.
– Vi ska strax börja bygga vårt nya förlossningshus, som blir större. Det innebär inte att vi har tagit ställning till att massivt öka vattenfödslar, men vi kommer att ha de lokalmässiga förutsättningarna, säger Nils Crona, verksamhetschef vid obstetrik.
BB Linköping tog fram riktlinjer kring vattenförlossning i våras och erbjuder metoden vid lågriskförlossningar om kvinnan har med sig en egen förlossningspool.
Rekommenderas bara för lågriskförlossningar
Vem som helst rekommenderas dock inte att föda i vatten, vilket flera förlossningskliniker framhåller. Forskaren Hanna Ulfsdottir utvecklar:
– Det är ganska strikt – vattenfödsel rekommenderas bara för de så kallade lågriskförlossningarna. Om den födande kvinnan får komplikationer, feber, blöder eller om man ser indikationer på att barnet inte mår bra – då avråder man från vattenfödsel.
Du började forska om vattenfödsel för fem sedan – har det blivit mindre kontroversiellt nu, anser du?
– Ja, det tycker jag. Kvinnor efterfrågar det här mer och mer. Det kommer till exempel kvinnor från England som fött sitt första barn i vatten och berättat om det. Där föds ungefär vart tionde barn i vatten. När min första delstudie kom ut med kliniska utfall så blev det lite mer fokus på vattenfödsel ur forskningssynpunkt, så vårdpersonalen kunde uppdatera sig. Med mer kunskap kan skepsisen ha minskat.
Här får kvinnor föda i vatten
• Ystad BB (Lasarettet i Ystad)
• BB Linköping (Universitetssjukhuset i Linköping)
• Östra BB (Sahlgrenska universitetssjukhuset)
• BB Stockholm (Kliniken ägs till hälften av Praktikertjänst och till hälften av Danderyds Sjukhus AB. Den är privatdriven men arbetar på uppdrag av Region Stockholm inom vårdval förlossning)
Här utbildas personal: Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm kommer i höst att utbilda sin personal inom vattenfödsel.
Fotnot: Vattenfödslar förekommer även vid hemförlossningar.
Källa: SVT:s enkät om vattenfödslar som gick ut till samtliga 21 regioner i Sverige, Region Stockholm.
Så säger Socialstyrelsen om vattenfödslar
År 1992 avrådde Socialstyrelsen från förlossning i badkar, en avrådan som upphävdes 2002 och inte gäller längre, då Socialstyrelsen inte har haft möjlighet att uppdatera kunskaperna på detta område.
I dag har myndigheten inga rekommendationer eller riktlinjer angående att föda i badkar i dag. Det är fullt tillåtet och upp till varje sjukhus och förlossningsavdelning att erbjuda vattenfödsel under förutsättning att det inte finns några risker för barnet och kvinnan.
Källa: Socialstyrelsen