”Vi är positiva till att man ska kunna erbjuda kvinnor olika sätt att föda på som är säkra och där barnmorskorna kan utföra det”, säger Mia Ahlberg, ordförande för Svenska barnmorskeförbundet, om vattenfödslar. Foto: Elisabeth Ubbe/Pressbild

Barnmorskeförbundet: ”Bra att kvinnor erbjuds olika sätt att föda”

Publicerad

Svenska barnmorskeförbundet har inte gått ut med någon rekommendation för vattenfödsel – men de är positiva till att erbjuda kvinnor olika sätt att föda. Det säger förbundets ordförande Mia Ahlberg.

Jämfört med för några år sedan erbjuder allt fler förlossningskliniker vattenfödsel, enligt en kartläggning som SVT Nyheter har gjort. Även om BB-mottagningarna i fråga ser en ökad efterfrågan bland kvinnor som vill föda i vatten är fenomenet vattenfödsel fortfarande ovanligt i Sverige. 

Exakt hur många kvinnor som föder i vatten går inte att svara på, berättar Mia Ahlberg som är ordförande för Svenska barnmorskeförbundet. 

– Det finns ingen registrering av vattenfödslar i våra kvalitetsregister, och vi har heller ingen kartläggning över vilka verksamheter som erbjuder det. Därför kan jag inte svara på om det har ökat eller minskat, säger hon.

Har ni någon rekommendation vad gäller vattenfödsel?

– Vi har inte gått ut med någon rekommendation, vår hållning är densamma som i andra frågor – det gäller att metoden ska vara förankrad i kåren vad gäller yrkesmässig kompetens, det ska vara evidensbaserat och säkert, säger Mia Ahlberg.

Svårt att visa på risker

Att visa på eventuella risker för barnet vid en vattenförlossning är svårt, säger Mia Ahlberg, eftersom det är så ovanligt med komplikationer hos barnet.  

– Man behöver göra enorma studier för att kunna bevisa det, och det är i princip omöjligt att genomföra. Det vi inom barnmorskekåren vet hittills i dag är att risken är minimal för barnet förutsatt att man handlägger det rätt och har kompetens att genomföra en vattenfödsel, säger Mia Ahlberg.

Trots att förbundet inte har några direkta rekommendationer säger Mia Ahlberg att det är upp till varje klinik att fatta beslut om man vill erbjuda vattenfödsel, och att de välkomnar de som gör det. 

– Vi är positiva till att man ska kunna erbjuda kvinnor olika sätt att föda på som är säkra och där barnmorskorna kan utföra det.

Pågående projekt om vattenförlossningar

En så kallad HTA-analys (Health Technology Assessment) om vattenförlossningar pågår just nu vid metodrådet för Region Stockholm och Gotland. Genom att systematiskt granska vetenskaplig litteratur tar man reda på kunskapsläget. Frågorna lyder: Är det säkert för barn att födas under vatten? Är det säkert för den födande kvinnan att föda barn i vatten? 

Källa: Vårdgivarguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.