För två år sedan satte Skolverket riktmärken för barngruppernas storlekar i förskolan. I åldrarna 1-3 år är riktmärket 6-12 barn per grupp, och det taket är något som KD nu vill lagstadga.
– Att som litet barn få tillhöra en förskolegrupp som är liten nog för att man ska bli sedd – det ska inte vara en riktlinje, det ska vara en rättighet för våra barn, sa Ebba Busch Thor under sitt sommartal på Hönö i Göteborgs skärgård på lördagen.
Vill öka anslagen och maxtaxan
Hon hänvisade till hjärnforskning som visar på att för stora barngrupper kan leda till ökad stress och koncentrationssvårigheter hos små barn. KD vill satsa mer pengar på förskolan genom öka de riktade statliga inslagen och höja maxtaxan för förskola för ”hushåll med god ekonomi”.
– Jag tror många sväljer att betala ett par hundralappar mer om man kan vara säker på att varje krona går till att minska barngrupperna.
I samband med att riktmärkena sattes införde Skolverket också ett statligt bidrag till de förskolor som vill göra barngrupperna mindre. Bidraget är på 30 000 kronor per minskad plats.
Statistiken kan vara fel
Skolverkets statistik visar att barngrupperna har minskat sedan riktmärkena infördes, men den vara missvisande. Enligt de siffror som kommunerna rapporterar in är sex av tio småbarnsavdelningar (1-3-åringar) större än riktmärket, men enkäter som Lärarförbundet och Lärarnas tidning har gjort tyder på att situationen är värre. Där uppger mellan 80 och 90 procent av de förskollärare som svarat att barngrupperna är större än tolv.
Enligt Skolverket är genomsnittet nu 12,4 barn per grupp i åldersspannet 1-3 år. SVT Sörmland har dock rapporterat om förskolor som delar upp avdelningar i två, för att det på pappret ska se ut som att barngrupperna är mindre än de faktiskt är.
– Man löser inte problemen genom att trixa med statistiken, säger Ebba Busch Thor.
Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) har tidigare sagt att det kan bli aktuellt att göra riktlinjerna till ett tvång för kommunerna, genom lagstiftning.