Kristdemokraternas energipolitiska talesperson Camilla Brodin tillsammans med Moderaternas motsvarighet, Lars Hjälmered. Foto: TT

KD och M lämnar energiöverenskommelsen

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna och Moderaterna lämnar energiöverenskommelsen. ”Vi ser ingen framtid för den”, säger Kristdemokraternas energipolitiska talesperson Camilla Brodin.

Enligt Kristdemokraterna har regeringen inte velat diskutera de förslag som partiet och Moderaterna fört fram inom ramen för energiöverenskommelsen.

– Vi ville se ett besked från regeringen om att bjuda in samtliga partier för att diskutera de utmaningar som finns, men regeringen har inte tillmötesgått våra förslag eller ens velat diskutera nya energipolitiska mål som värnar industrin och ger tillväxt i bolagen, säger Camilla Brodin.

”Sveriges intressen framför partiets”

Även Moderaterna riktar kritik mot regeringen.

– Anders Ygeman och regeringen har en valhänt hantering av detta. Jag hade en förväntan om att de skulle sätta Sveriges intressen framför det egna partiets. Det kokar ner till att hantera egna problem i regeringen i stället för att seriöst fundera på vad som är relevant och viktigt för Sverige, säger partiets energipolitiske talesperson Lars Hjälmered till TT.

Anders Ygeman beklagar att Moderaterna och Kristdemokraterna nu hoppar av överenskommelsen.

– Det verkar som att Ulf Kristersson har gjort svikna löften och brutna överenskommelser till sitt signum. Vi hade högre förväntningar på Moderaterna, säger han till TT.

Oppositionen: Vill söka stöd för ny politik

Kristdemokraterna vill nu söka stöd för en ny energipolitik tillsammans med Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna.

– Nu under våren kommer några frågor att ändå debatteras i riksdagen och vi kommer söka stöd för en ny energipolitik i utskottet, säger Camilla Brodin.

Energiöverenskommelsen

Energiöverenskommelsen bygger på ramöverenskommelsen om den svenska energipolitiken från 2016 mellan Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

De energipolitiska målen:

  • Energipolitiken ska förena de tre grundpelarna försörjningstrygghet, konkurrenskraft och ekologisk hållbarhet.
  • Målet år 2040 är 100 procent förnybar elproduktion. Det är ett mål, inte ett stoppdatum som förbjuder kärnkraft och innebär inte heller en stängning av kärnkraft med politiska beslut.
  • Sverige ska år 2030 ha 50 procent effektivare energianvändning jämfört med 2005, uttryckt i termer av tillförd energi i relation till bruttonationalprodukten (BNP).

Källa: Regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.