-Regeringen underskattar problemen på arbetsmarknaden. Den är mer optimistisk än alla andra, säger Ulf Kristersson.
Han menar att regeringens arbetsmarknadspolitik är ineffektiv.
– Det är ett missbruk av svenska skattebetalares pengar. Det är en ofokuserad budget som slösar bort högkonjunkturen. Man spenderar pengarna som kommer in i stället för att smörja långsiktiga reformer, säger Kristersson.
Han nämner bland att att de offentliga finanserna borde stärkas, att det behövs reformer för bostadspolitik, tillväxt, välfärd och vård och omsorg.
KD: Risk för sockerchock
Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed säger att regeringen strösslar ut så mycket socker i sin budget att det finns risk för en sockerchock. – Regeringen rustar Sverige dåligt inför den lågkonjunktur som vi vet kommer, säger han.
– Det är lite av allt till alla i den här rekordbudgeten, man bygger ut det offentliga åtagandet till i stort sett varje grupp och intresseområde. Men det finns ingen plan för var resurserna ska komma från i framtiden, hur vi ska klara det här kraftigt utbyggda offentliga åtagandet, säger Jakob Forssmed.
Han betonar att vi haft 17 kvartal i rad med tillväxt men att det ändå fattas riktiga näringsämnen i regeringens budget.
Han menar också att regeringens budget riskerar att spä på den högintensiva ekonomin och att vi får en överhettningsrisk.
Liberalerna: Ett enormt misslyckande
– Regeringen blundar för att Sverige glider isär. De utsattas grupp på arbetsmarknaden har växt till 300.000 personer, bidragsberoendet riskerar att gå i arv mellan generationer. Det är inte högkonjunktur i hela Sverige, till exempel inte i utsatta förorter. Det är regeringens största misslyckande, säger Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson.
Han tar också upp regeringens löfte om att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet till 2020.
– Nu har vi backat till plats 15 i EU:s jobbliga. Det krävs 130.000 nya jobb till 2020 för att löftet ska uppfyllas – regeringen erkänner att den inte klarar det. Det är ett enormt misslyckande för Magdalena Andersson, säger han.
Han saknar också reformer på skolans område och säger att regeringen ”festar som om det inte fanns någon morgondag”.
– Ingen budget har varit så expansiv sedan 1988. Det är oansvarigt och riskerar leda Sveriges ekonomi till överhettning.
Valfläsket osar bränt
Regeringen riskerar att bränna pengar de inte har och baserar så kallade satsningar på glädjekalkyler, anser Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström.
”Det är inte trovärdigt. Valfläsket osar bränt”, skriver Källström i en skriftlig kommentar.
”Regeringen gör ingenting för att få in nyanlända i jobb. Det finns en stor framväxande underklass som inte får ta del av högkonjunkturen”, skriver han och tillägger:
”Vi borde använda de goda tidernas medvind till att göra nödvändiga förändringar på arbetsmarknaden och bostadsmarknaden. Nu missar man den chansen helt”.
Vänsterpartiet: Nöjd med resultatet
Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson säger att hon är nöjd med de resultat hennes parti fått i budgetförhandlingarna med regeringen.
-Vår uppgift är att få en ökad ekonomisk rättvisa i landet. En utbyggd välfärd som täcker de flesta områden, feministiska reformer. Ingen ska lämnas efter, säger hon.
Enligt Andersson är Vänsterpartiets genomslag i budgeten knappt tolv miljoner, som ska öka till 18 miljoner år 2020.
Hon presenterade ett par nyheter som hon sade inte hade uppmärksammats. Ökat stöd till introduktionsprogrammet för gymnasieskolan och att alla sexåringar ska få möjlighet till avgiftsfri simundervisning genom förskolan.
– Alla barn ska ha vattenvana och simkunnighet oavsett föräldrarnas plånbok.
Sverigedemokraterna: En populistisk budget
Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt säger till SVT att regeringens budget är populistisk.
– Det är en oerhört expansiv finanspolitik. Vi kommer att göra ganska substantiella omprioriteringar i vår budget, när det gäller till exempel migration och arbetsmarknad. Exakt hur vi landar presenterar vi om två veckor, säger han.
Regeringens satsningar fungerar inte, enligt Sjöstedt.
– Det behövs helt andra åtgärder. Deras skattehöjningar, till exempel på äldre som arbetar, försämrar sysselsättningens tillväxt, säger han.
Men det finns också några delar i budgeten som han är positiv till, som satsningen på förlossningsvård.