• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Nu ska HD fatta beslut: Häktad kinesisk medborgare kan utlämnas till Kina

Uppdaterad
Publicerad

En av Kinas mest efterlysta personer, Qiao Jianjun, sitter häktad i Sverige på grund av brottsanklagelser i hemlandet. Kina säger att mannen har förskingrat tiotals miljoner kronor och vill ha honom utlämnad. Under tisdagen tog Högsta domstolen upp ärendet och kommer nu att ta ställning till om han ska skickas till Peking.

Qiao Jianjun, som suttit i svenskt häkte sedan ett år tillbaka, misstänks i hemlandet Kina för att ha förskingrat över 100 miljoner kronor från ett statligt företag.

Enligt Kina ska förskingringen ha skett då han var direktör för bolaget – sedan 2011 har Qiao Jianjun varit på flykt undan kinesiska myndigheter – förra sommaren greps han i Sverige.

– Han förnekar de här brotten helt och hållet. Han menar att anklagelserna konstruerats utifrån att han inte är lojal med partiet, säger Henrik Olsson Lilja, mannens advokat, till SVT Nyheter.

”Jag berättar sanningen”

Målet är unikt i sitt slag och principiellt viktigt eftersom HD:s beslut kan få konsekvenser för liknande fall i framtiden. Att lämna ut personer till Kina är kontroversiellt med anledning av att landet bland annat utfärdar dödsstraff.

– Det jag är mest rädd för är att deras tortyr ska driva mig i döden, sade Qiao Jianjun i rätten under tisdagen.

Qiao Jianjun Foto: SVT

Riksåklagaren har uttryckt sig i ärendet och menar att utlämningen skulle kunna genomföras om Kina ger garantier att han inte torteras eller straffas med döden.

– Intervjua mig när som helst, jag berättar sanningen. Jag har bevis, ropade Qiao Jianjun till media efter att han leddes iväg från rätten.

Experten: Skäl att vara orolig

Eva Pils, professor i juridik vid King's college i Storbritannien, menar att Qiao Jianjun har skäl att vara orolig.

– Om han utlämnas kan den process som väntar vara långt värre än vanliga brottmålsrättegångar i Kina och den är tyvärr illa nog, säger hon.

Flera experter med erfarenhet av Kinas rättsskipning har flugits in till Stockholm för att vittna. En av dem är människorättsaktivisten Peter Dahlin. Han har själv suttit i kinesiskt fängelse och ska lämna ett vittnesmål om vad Qiao Jianjun kan bli utsatt vid en eventuell utlämning till Kina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.