Ett stort fraktfartyg i öppet vatten med flera lastutrymmen synliga på däck. I närheten finns en mindre båt som åker förbi. Vattnet är lugnt och reflekterar omgivningen, vilket ger en klar bild av fartygen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna när svensk polis stiger ombord på det kinesiska fartyget Yi Peng 3 för inspektion. Foto: DR

Kinesiska fartyget har börjat röra på sig – sätter kurs mot Egypten

Uppdaterad
Publicerad

Det kinesiska fartyget Yi Peng 3, som enligt SVT:s uppgifter utreds för inblandning i kabelbrotten i Östersjön, har lättat ankar. Det har legat stilla i Kattegatt i en dryg månad.

Enligt Kustbevakningen är fartyget på väg mot Egypten.

Yi Peng 3 lättade ankar omkring 14.30 på lördagen, och rör sig just nu norrut i Kattegatt. Det har legat stilla i Kattegatt mellan Sverige och Danmark i en dryg månad.

Fartyget har på eget initiativ satt kurs mot Egypten, säger Kustbevakningen till SVT Nyheter.

Kabelbrott i Östersjön

– De har angivit att de lämnar mot Port Said i Egypten och lämnar på eget initiativ, säger Hanna Bühler, vakthavande befäl.

Fartyget väntas lämna svenskt farvatten sent i kväll. Kustbevakningen uppger att man följer fartygets rörelser och att man är i kontakt med aktuella myndigheter.

I närheten av fartyget finns även fartyg från den danska marinen. Till DR säger landets försvarsmyndighet att man följer Yi Peng 3 ut ur danskt territorium med ”relevanta förmågor”.

Polis gick ombord i förra veckan

I torsdags steg svensk polis ombord på fartyget tillsammans med flera andra myndigheter.

Under lördagen vill dock polisen inte lämna några kommentarer kring att fartyget nu verkar börja lämna Kattegatt.

– Vi har ingen information gällande det just nu, säger Emanuel Alvarez, presstalesperson hos polisen.

Malmer Stenergard (M): ”Anmärkningsvärt”

Fartyget har sedan det ankrade i Kattegatt stått under bevakning av fartyg från flera länder. Kinesiska myndigheter bjöd i veckan in svenska myndigheter att delta som observatörer i en undersökning som de kinesiska myndigheterna tagit initiativ till. Förutom polisen medverkade bland annat Statens haverikommission.

Statsåklagaren som leder utredningen nekades dock ombordstigning. Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) skriver i en kommentar till SVT att ”det är anmärkningsvärt om fartyget lämnar utan att åklagaren inom ramen för en svensk förundersökning om brott getts möjlighet att inspektera fartyget och höra besättningen”.

Hon skriver också att regeringen följer utvecklingen och att man ”i grunden ser allvarligt på” att åklagaren inte fått gå ombord på Yi Peng 3.

Kablar slutade fungera i november

Inom loppet av mindre än 24 timmar, mellan den 17 och 18 november, slutade två viktiga kommunikationskablar på Östersjöns botten att fungera.

Kort därefter framkom det att fartyget Yi Peng 3 hade passerat kablarna samtidigt som de gick sönder. SVT kunde avslöja att det skuggades av den danska marinen under sin färd ut ur Östersjön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kabelbrott i Östersjön

Mer i ämnet