Den kinesiske affärsmannen Kevin Liu har stulit uppgifter från Jönköpings högskola. Trots det lyckades han få förtroende från en annan högskola. Foto: TT

Kinesiske affärsmannen tog uppgifter från svensk högskola

Uppdaterad
Publicerad

Den kinesiske affärsmannen Kevin Liu stal uppgifter från Jönköpings högskola och publicerade dem olovligen på sina hemsidor. Detta avslöjas i ett brev med en skarp varning från ledningen för högskolan. Men trots att detta uppdagats fick Liu vid ett senare tillfälle förtroendet att representera en annan svensk högskola i Kina, Kungliga Musikhögskolan.

– Det är oacceptabelt och skadar vårt varumärke, säger den dåvarande rektorn för Jönköpings högskola Anita Hansbo.

Kevin Liu är den kinesiske affärsman som deltog i det omtalade mötet i januari mellan Angela Gui, dotter till den fängslade bokförläggaren Gui Minhai, och Sveriges ambassadör i Kina, Anna Lindstedt. UD hävdar att mötet ägt rum utan deras vetskap, och ambassadörens agerande utreds nu av Säpo.

Falska titlar

SVT Nyheter har tidigare rapporterat om Kevin Lius många företag som saknar verksamhet och om Lius professorstitlar som inte kunnat verifieras. Vi har även berättat om hur han använder svenska lärosäten som Karolinska och Kungliga tekniska högskolan i sin marknadsföring.

Gui Minhai

Kända svenska politiker som Fredrik Reinfeldt och den före detta ministern Kristina Persson figurerar i kretsen kring Lius företag.

Ambassadör Anna Lindstedt under ett besök på på Kevin Lius företag Minisv. Liu trea från vänster på bilden. Foto: Twitter

I en broschyr från Lius företag Minisv ses statsminister Stefan Löfven och ambassadör Anna Lindstedt applådera i samband med ett samarbete mellan Sverige och Kevin Liu om smarta städer.

Liu har under lång tid riktat in sig på samarbeten med svenska universitet.

Olovligen publicerat texter

Nu framkommer det att Liu redan 2011 olovligen publicerat texter, logotyper och bilder från Jönköpings högskola på sina egna hemsidor. Detta trots att högskolan inte haft något samarbete med honom.

I ett skarpt formulerat brev beskriver ledningen för Jönköpings högskola att informationen som publicerats på hemsidorna är ”falsk, missvisande och till skada för Jönköpings högkola”.

I ett skarpt formulerat brev protesterar ledningen för Jönköpings högskola mot att Kevin Liu använt deras varumärke på sina hemsidor utan deras tillstånd. Foto: SVT Design

I brevet , som SVT Nyheter tagit del av, anser ledningen att det är ”oacceptabelt” att Kevin Lius hemsida ger intryck av att representera Jönköpings högskola. De motsätter sig kraftfullt att han publicerat högskolerektorns signatur, vilket de påpekar är kriminellt enligt svensk lag.

Ville rekrytera studenter

Den dåvarande rektorn Anita Hansbo minns att Kevin Liu ville få till stånd ett joint venture – ett samägt bolag med högskolan för att rekrytera studenter från Kina till Jönköping.

– Vi var skeptiska till honom som partner. Han hade inte bedrivit någon internationell utbildningsverksamhet och hade ingen affärsidé, säger Anita Hansbo till SVT Nyheter.

Hon berättar att Niclas Adler, dåvarande vd:n för Internationella Handelshögskolan som är en del av Jönköpings högskola, hade föreslagit ett 15-årigt samarbetsavtal mellan högskolan och Kevin Liu.

– Styrelsen sa nej. Det var ett orimligt långt avtal. Vi fick intrycket att han inte hade kunskap och erfarenhet på området, säger Anita Hansbo.

Ett halvår senare upptäcktes texterna på Kevin Liu hemsidor.

– Det var inte acceptabelt och det riskerade att skada vårt varumärke. Vi gav honom en skarp varning och såg till att hans hemsidor stängdes.

Adler – en nära relation

Niclas Adler har under lång tid haft affärsrelationer med Kevin Liu. Den kinesiske affärsmannens företag Minsv har ett samarbete med investmentbolaget NTG, där Adler är vd och där Fredrik Reinfeldt anlitas som konsult.

Kungliga Musikhögskolan gav 2015 den kinesiske affärsmannen Kevin Liu rätten att företräda den statliga myndigheten i Kina. Foto: SVT Design

Trots att styrelsen för Jönköpings högskola tackat nej till ett avtal med den kinesiske affärsmannen lyckas han få till stånd ett samarbete med en annan svensk högskola, Kungliga Musikhögskolan.

Enligt en postning på Kevin Lius Facebooksida skrev han under ett avtal med högskolans rektor 2016. Året innan fick Liu uppdraget att representera Kungliga Musikhögskolan – en svensk myndighet -  i Kina.

På Kevin Lius numera stängda Facebooksida ses han skriva på ett avtal med rektorn för Kungliga Musikhögskolan i november 2016. Foto: Kopia av Kevin Lius facebooksida

Även vid den här högskolan dyker Niclas Adlers namn upp. Han var adjungerad professor i entreprenörskap vid Kungliga Musikhögskolan. Han har också fått 1,8 miljoner kronor i statligt stöd för ett kinesiskt-europeiskt musikprojekt.

Niclas Adler fick 1,8 miljoner kronor av statliga bidrag för ett projekt i Kina. Foto: SVT Design

Hälften av anslaget kom från STINT, en statlig stiftelse för internationalisering av högre utbildning och forskning. Musikhögskolan betalade den andra halvan. Projektet pågick mellan 2012 och 2014.

– Vi har ännu inte följt upp satsningen och vet inte hur den utvecklats. Jag föreslår att du kontaktar KMH om du vill veta mer, säger Hans Pohl, programansvarig på STINT.

– Projektets syfte var att engagera Musikhögskolans ledning i att utveckla en strategi för internationalisering med ett speciellt fokus på Kina. Projektens resultat finns redovisade hos STINT, säger Niclas Adler i en kommentar.

Vi har sökt Kungliga Musikhögskolans rektor Cecilia Rydinger Alin och Kevin Liu för kommentarer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gui Minhai

Mer i ämnet