Regeringen är nu klar med det omdebatterade lagförslaget, en lagrådsremiss, om säkerhetszoner, även kallade visitationszoner. Zonerna ska införas från och med den 28 mars.
– Inom zonen ska polis få kroppsvisitera och leta igenom fordon och även barn ska få visiteras, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) på en pressträff.
Visitering utan konkret brottsmisstanke
Lagen ger polisen rätt att besluta om tillfälliga visitationszoner i ett avgränsat område om det finns en påtaglig risk för skjutning eller sprängning i området.
Zonen måste också vara nödvändig för att brotten ska kunna förhindras. Den får gälla i högst två veckor i taget, men kan förlängas med ett nytt beslut.
Inom zonen får polisen rätt att kroppsvisitera personer och undersöka bilar i jakt på vapen eller sprängämnen utan att ha en konkret brottsmisstanke.
Yttrandena kring lagförslaget har varit blandade. Bland annat polisen och en del kommuner är positiva. Andra kommuner som Malmö och Stockholm är negativa, liksom till exempel JO, JK och DO.
S: ”Försämrar relationen mellan polis och medborgare”
Visitationer inom en säkerhetszon måste ske på saklig grund, även om inte konkret brottsmisstanke krävs. Etnisk profilering är förbjuden. Däremot kan visitation ske på annan profilering, till exempel klädsel.
Enligt lagförslaget måste polisen dokumentera alla ingripanden.
När polisen tagit beslut om att upprätta en säkerhetszon måste den informera allmänheten om beslutet.
Ardalan Shekarabi, rättspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, är kritisk.
– Polisen behöver tydligare visitationsmöjligheter men det måste gälla i hela Sverige och inte bara i vissa zoner
Han menar att det kan vara kontraproduktivt om det används fel.
– Det kan leda till att man stigmatiserar vissa områden eller försämrar relationen mellan polis och medborgare i de områden där det införs.