Polisen ska få införa säkerhetszoner, också kallat visitationszoner, i områden där det förekommer gängkonflikter, enligt förslaget som nu bereds. Det innebär att polisen får utökade befogenheter att kroppsvisitera personer och söka igenom transporter i zonerna.
Förslaget har varit ute på remiss och i sitt svar skriver Solna stad att ett införande av säkerhetszoner kan försvåra det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet.
Visiteras vid brottsmisstanke
Föräldrar i Bagartorp menar att deras barn redan utsätts för visitationer av polisen.
”Det räcker med att en polis misstänker att en person bär vapen eller narkotika på sig för att man ska kunna genomföra en kontroll, och det är även så vi har löst samt förhindrat många brott. Däremot innebär det också att många har blivit kontrollerade/visiterade trots att man har varit oskyldig. Det är upp till varje enskild polis att göra en kvalificerad bedömning om visitation är nödvändig”, skriver Rebecca Landberg, Stockholmspolisens presstalesperson, i ett mejl till SVT.
Moderaterna, som sitter i opposition i Solna, är positiva till förslaget.
Föräldrarna: ”Nu räcker det”
Under mötet, som tonårsföräldrarna Sharon och Kristin har med kommunstyrelsens ordförande, får de frågan om hur de upplevde att problemen i området började.
– När Signalisten (Solna stads allmännytta, SVT:s anmärkning) sålde marken, då började det. Då stängdes ”Torpet”, kiosken och fritidstorget ned och sedan dess har det varit stängt, säger Sharon Ghebtzawi.
– Det är därför vi startade den här gruppen. Vi föräldrar kände: Nu räcker det.
Föräldrarnas krav på förebyggande verksamheter i området har mött gehör – fritidsgården öppnar igen.
– Där kommer vi att ha fritidsledare och det kommer att vara en nod för de nya fältassistenterna, säger Sara Hamida Kukka-Salam (S).
Kommunen har också köpt tillbaka Bagartorp centrum som ska renoveras av allmännyttan Signalisten.
SVT Nyheter Stockholm har sökt justitieminister Gunnar Strömmer (M) och lokalpolisområdeschefen, som inte vill ställa upp på intervju.