Klarnas värdering har åkt jojo senaste åren, i takt med pandemi och räntechocker. Foto: Axel Hilleskog/SvD/TT/Oscar Olsson/TT

Klarna gör förlust på 3,2 miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Klarnas förluster krymper. Kreditförlusterna likaså.

Betaljätten siktar på en börsnotering senare i år.

Klarna – köp nu, betala sen – gjorde en rörelseförlust på 3,2 miljarder kronor för helåret 2023. Det kan jämföras med förlusten på 10,5 miljarder kronor 2022, enligt bolagets årsredovisning.

Enligt en av grundarna och vd Sebastian Siemiatkowski gjorde bolaget en vinst för första gången på kvartalsbasis, men det var under det tredje kvartalet. Under det sista kvartalet blev det förlust igen, runt 400 miljoner kronor back.

De totala intäkterna steg med 22 procent till 23,5 miljarder kronor. Kreditförlusterna minskade samtidigt med 32 procent till 3,8 miljarder kronor.

Transaktionsvolymerna via Klarnas betallösningar uppgick till närmare 1 000 miljarder kronor under fjolåret.

Klarna har vuxit kraftigt de senaste åren, framför allt i USA som numer är betaljättens största marknad, och bolaget kommer allt närmare en börsnotering. Enligt uppgifter till nyhetsbyrån Bloomberg är siktet inställt på en notering på New York-börsen under andra halvåret i år, till ett värde kring 20 miljarder dollar eller 200 miljarder kronor.

Uppgifterna vill Klarna inte kommentera, med Sebastian Siemiatkowski sade till Dagens industri i går att det är ”väldigt tydligt” att bolaget ska noteras ”inom en rimlig tid”.

Klarnas värdering har åkt jojo senaste åren, i takt med pandemi och räntechocker. När människor handlade som aldrig förr på nätet under coronatiderna noterade bolaget ett värde på cirka 45 miljarder dollar. Men snart därefter rasade värdet till knappt sju miljarder dollar 2022 när investerare flydde från snabbväxande förlustbolag, baserat på de finansieringsrundor Klarna gjorde under åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.