Beslutet togs under ett extra styrelsemöte under tisdagskvällen och innebär att förbundet ställer sig bakom förändringar i arbetsrätten.
U-svängen från LO kommer efter att en uppgörelse nåtts med arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv gällande omställningsstödet. Uppgörelsen innebär ett bättre stöd till alla LO-fack, men mera generöst till de som antar las-avtalet på sitt avtalsområde.
– Vid gårdagens styrelsebeslut var det en mycket stor majoritet som sade ja, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson på en pressträff.
– Det blir förbättringar för de visstidsanställda, det blir förbättringar när det gäller hyvling. Vi klarar av dem som inte skulle ha fått en bättre omställning, säger hon och betonar att det bland annat kommer att stärka kvinnors ställning på arbetsmarknaden.
Den omdiskuterade las-överenskommelsen har varit en splittrad fråga bland LO-förbunden. Sedan tidigare är paraplyorganisationens två största förbund, Kommunal och IF Metall, anslutna till uppgörelsen som Svenskt Näringsliv och tjänstemannaorganisationen PTK enades om förra året.
Riksdagsbeslut vid årsskiftet
I somras presenterades ett lagförslag om en ny svensk arbetsrätt. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) kallade det för den största reformen på svensk arbetsmarknad i modern tid, och innebär bland annat att det ska blir lättare för arbetsgivare att göra undantag från de så kallade turordningsreglerna vid uppsägningar och enklare för anställda att vidareutbilda sig.
Enligt förslaget ska det krävas tolv månaders anställning för att en anställd ska bli tillsvidareanställd istället för dagens 24 månader.
I enkelhet kan las-uppgörelsen beskrivas som att arbetsgivarna köper flexiblare uppsägningsrätt och betalar med generösare omställningsvillkor vid uppsägningar.
– Det är både försämringar och förbättringar. Alla som väljer att ansluta sig får ett större inflytande, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.
”Problematiskt”
Även om en majoritet i LO-styrelsen nu sagt ja, avgörs frågan av LO:s representantskap senare. Sedan är det upp till varje enskilt förbund att bestämma om man vill haka på.
– Vi tycker att det här är fel väg att gå, man ska ha trygghet i sin anställning, säger Magnus Falk, som är samhällspolitiskt chef på Transportarbetareförbundet till Expressen.
Mathias Dahl, vice VD för Svenskt Näringsliv, säger att det är problematiskt att inte alla förbund är med.
– Det är problematiskt, det är oönskat och det är olyckligt. Vi, företagen, tycker att de här reglerna ska gälla alla. Man vill inte ha olika regler. Man vill i de här grundläggande frågorna ha en likartad bedömning, säger han.
Riksdagen väntas fatta beslut om förslaget efter årsskiftet, och i juni 2022 är det tänkt att de nya reglerna ska träda i kraft.