Boende i södra Sverige kan få ett elstöd, uppger regeringen. Men norra Sverige blir utan. Foto: Tim Aro/TT, Janerik Henriksson/TT

Klart: Regeringen hemlighåller elstöd i 20 år

Uppdaterad
Publicerad

Lagen om att elprisstödet till hushåll ska hållas hemligt har klubbats igenom i riksdagen. M, KD, L och SD röstade för medan oppositionen röstade emot.

– När man ska betala ut så många miljarder kronor finns ett stort intresse att kunna följa upp hur stödet fördelas. Det kommer inte vara möjligt nu, säger konstitutionsutskottets ordförande Ida Karkiainen (S).

Lagen träder i kraft om bara en vecka, den 1 februari. Det är samma månad som elstödet ska börja betalas ut till hushåll i södra Sverige.

Uppgifterna om elstödet, det vill säga hur stor en persons elförbrukning har varit och hur mycket pengar varje elanvändare får ut, blir belagda med strikt sekretess i 20 år. Det innebär att uppgifterna i praktiken aldrig kommer att lämnas ut.

Regeringen: Vill skydda ”enskildas personliga förhållanden”

Regeringen gjorde klart redan i december att de ville sekretessbelägga uppgifter om vem som får ta del av elstödet. Skälet var att skydda ”enskildas personliga förhållanden”, då information om summor i form av elstöd skulle bli offentliga.

– Redan i dag förekommer mycket personuppgifter som på olika sätt är offentliga. Den här uppgiften, hur mycket el man förbrukar, är inte en uppgift som skiljer sig från de uppgifter som redan är offentliga, säger Ida Karkiainen (S).

Fick en veckas remisstid

Förslaget mötte tidigt stark kritik från såväl oppositionen som från Lagrådet. Initialt var Lagrådet särskilt kritiska mot att remisstiden varit alldeles för kort – en vecka respektive en halv dag för de två förslagen. Man hänvisade då till att det handlar om att göra undantag från ”en av hörnstenarna i vårt demokratiska statsskick, nämligen rätten att få ta del av allmänna handlingar”.

– Jag tar inte lätt på kritiken, men behovet av högt tempo väger tyngre. Det är så många som är i desperat behov av det här stödet nu, sa energiminster Ebba Busch (KD) till SVT när propositionen först presenterades.

Centerpartiets KU-anmälan följs upp

I januari KU-anmäldes förslaget av Centerpartiet. Enligt riksdagsledamot Elisabeth Thand Ringqvist (C) var partiet särskilt kritiska till hur regeringen tagit fram lagförslaget och ansåg att det handlade om att ”strunta i offentlighetsprincipen”.

Framöver kommer konstitutionsutskottet behandla Centerpartiets KU-anmälan av beredningsprocessen. Samtidigt säger Karakiainen att hon förväntar sig ytterligare förslag som man kommer behöva följa upp.

– Lagrådet yttrar en synnerligen allvarlig kritik. Det borde leda till eftertanke, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.